Laden...

Twaalf jaar gevangenisstraf voor de dood van Poolse vrouw in 2003

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Twaalf jaar gevangenisstraf voor de dood van Poolse vrouw in 2003
Den Haag, 05 maart 2021

De rechtbank Den Haag heeft een 48-jarige man uit Maassluis veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor de dood van de 31-jarige Iwona Galla. Zij werd op 6 mei 2003 in een woning in Naaldwijk meerdere keren met kracht op haar achterhoofd geslagen en gewurgd. Uit de woning werd hennep gestolen.

Gekwalificeerde doodslag

In 2003 werd de dader niet gevonden. Wel werden DNA-sporen die onder de nagels van het slachtoffer werden aangetroffen, veiliggesteld. In 2016 is aanvullend onderzoek gedaan met de DNA-bemonsteringen en dat heeft in 2017 geleid tot een match met het DNA-profiel van de man. Het gaat volgens de rechtbank om DNA van de dader dat onder de nagels van het slachtoffer terecht is gekomen toen zij zich verweerde tegen de dader. Volgens de rechtbank is de verdachte die dader. Hij was destijds betrokken bij hennepkwekerijen en had ook al eerder een hennepkwekerij geript. Op 6 mei 2003 wilde hij hennep weghalen uit de woning in Naaldwijk. Daarbij is hij onverwacht gestuit op het slachtoffer, dat daar was om hennep te knippen. Hij heeft haar vervolgens gedood om de diefstal van hennep mogelijk te maken. Daarom is sprake van gekwalificeerde doodslag.

Lagere straf

De straf is lager dan de eis van de officier van justitie omdat de rechtbank er niet van uit gaat dat de man het feit met anderen heeft gepleegd. Verder houdt de rechtbank rekening met de straffen die in 2003 voor dit soort feiten werden opgelegd.

Aan de moeder van het slachtoffer moet de man de kosten van de begrafenis in Polen betalen.

 

Uitspraken