Rechtbank Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie > Rechtbanken > Rechtbank Den Haag
Uitsnede gebouw rechtbank Den Haag

Bezoekadres

Bezoekadres
Prins Clauslaan 60
2595 AJ Den Haag
> Routebeschrijvingen

Telefoonnummer
088 36 222 00

Openingstijden
Maandag-vrijdag: 8.30-17.00 uur

Bezoekinformatie
> Bezoekinformatie

U heeft een klacht
> Klachtenbureau

Arrondissement

Werk- en rechtsgebied rechtbank Den Haag 

 

Over de rechtbank

Rechtbank Den Haag (tot 1 januari 2013 rechtbank 's-Gravenhage) is bevoegd om in zijn arrondissement recht te spreken in eerste aanleg. Dit betekent dat de rechtbank de eerste instantie is die een juridisch oordeel over een zaak of conflict geeft. Daarna kan een procespartij (bijvoorbeeld de veroordeelde of het Openbaar Ministerie (om.nl)) in hoger beroep gaan bij gerechtshof Den Haag. De rechtbank is samen met gerechtshof Den Haag en het CBb gevestigd in het Haagse paleis van justitie. Er werken ongeveer 200 rechters en 720 andere medewerkers in vaste dienst.

 


 

Zittingen

Zittingsroosters

Op maandag tot en met vrijdag vinden er vanaf 9.00 uur (openbare) zittingen plaats op de diverse locaties van de rechtbank Den Haag, ingedeeld per rechtsgebied.

Zitting bijwonen

Op een aantal uitzonderingen na zijn de zittingen van de rechtbank openbaar en voor publiek toegankelijk. U kunt dus gewoon plaatsnemen op de publieke tribune.

Regels en procedures

De rechtbank Den Haag heeft specifieke reglementen, procedures en formulieren die aanvullend zijn op of afwijkend van de landelijke regelingen.

 

Nieuws rechtbank Den Haag  Nieuws rechtbank Den Haag

 

 

Gitaarleraar de cel in voor verkrachting leerlinge20-10-2016 22:00:00 Een destijds 57-jarige gitaarleraar uit Leidschendam-Voorburg die in mei 2016 een 15-jarig meisje tijdens een privémuziekles heeft verkracht, krijgt hiervoor van de rechtbank Den Haag een celstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zich tijdens de proeftijd van 3 jaar verplicht laten behandelen als zedendader en zich melden bij de reclassering. Tenslotte moet hij het meisje een schadevergoeding van ruim 3.000,- euro betalen.
Celstraf, gebiedsverbod en behandeling voor Westlandse bandenprikker17-10-2016 22:00:00 De 20-jarige man die tussen september 2015 en mei 2016 in de gemeente Westland een groot aantal auto’s onbruikbaar heeft gemaakt door met een mes in de banden te prikken, krijgt van de rechtbank Den Haag een celstraf van 16 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De rechtbank vindt hem eveneens schuldig aan het proberen een vriend uit te lokken om ook banden lek te steken, zodat de verdenking tegen hem minder sterk werd. De bandenprikker mag door een apart op te leggen maatregel 2 jaar lang niet in de gemeente Westland komen. Verder moet hij zich gedurende de proeftijd van 3 jaar laten behandelen en onder toezicht stellen van de reclassering en moet hij in totaal duizenden euro’s schadevergoeding betalen aan slachtoffers.
Zaak Wilders gaat door13-10-2016 22:00:00 Het openbaar ministerie (OM) is ontvankelijk in de strafvervolging van de heer Wilders, zo oordeelt de rechtbank Den Haag. De rechtbank verwerpt de preliminaire verweren van de verdediging. Dit betekent dat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak op maandag 31 oktober 2016 begint.

Vraag en antwoord

Ik wil een zitting bijwonen, wat moet ik daarvoor doen?

Wij adviseren u een zitting van de politierechter bij te wonen. Iedereen van 12 jaar en ouder kan als toeschouwer een openbare strafzitting bijwonen.

Kan ik bij de rechtbank Den Haag terecht voor een legalisatie?

Met een legalisatie wordt de echtheid van een handtekening op een document bevestigd. Een legalisatie is nodig wanneer een document afkomstig is uit een land dat het apostilleverdrag niet heeft ondertekend.

Kan ik bij de rechtbank Den Haag juridisch advies krijgen?

Nee. Voor gratis juridisch advies of informatie kunt u terecht bij het Juridisch Loket. Dat is er voor iedere rechtzoekende en verwijst u zo nodig naar een advocaat of een andere instantie die (juridische) bijstand verleent.