Rechtbank Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie > Rechtbanken > Rechtbank Den Haag
Uitsnede gebouw rechtbank Den Haag

Bezoekadres

Bezoekadres
Prins Clauslaan 60
2595 AJ Den Haag
> Routebeschrijvingen

Telefoonnummer
088 36 222 00

Openingstijden
Maandag-vrijdag: 8.30-17.00 uur

Bezoekinformatie
> Bezoekinformatie

U heeft een klacht
> Klachtenbureau

Arrondissement

Werk- en rechtsgebied rechtbank Den Haag 

 

Over de rechtbank

Rechtbank Den Haag (tot 1 januari 2013 rechtbank 's-Gravenhage) is bevoegd om in zijn arrondissement recht te spreken in eerste aanleg. Dit betekent dat de rechtbank de eerste instantie is die een juridisch oordeel over een zaak of conflict geeft. Daarna kan een procespartij (bijvoorbeeld de veroordeelde of het Openbaar Ministerie) in hoger beroep gaan bij gerechtshof Den Haag. De rechtbank is samen met gerechtshof Den Haag en het CBb gevestigd in het Haagse paleis van justitie. Er werken ongeveer 200 rechters en 720 andere medewerkers in vaste dienst.

 


 

Zittingen

Zittingsroosters

Op maandag tot en met vrijdag vinden er vanaf 9.00 uur (openbare) zittingen plaats op de diverse locaties van de rechtbank Den Haag, ingedeeld per rechtsgebied.

Zitting bijwonen

Op een aantal uitzonderingen na zijn de zittingen van de rechtbank openbaar en voor publiek toegankelijk. U kunt dus gewoon plaatsnemen op de publieke tribune.

Regels en procedures

De rechtbank Den Haag heeft specifieke reglementen, procedures en formulieren die aanvullend zijn op of afwijkend van de landelijke regelingen.

 

Nieuws rechtbank Den Haag  Nieuws rechtbank Den Haag

 

 

Voetbalvereniging Haaglandia moet voetbalvelden ontruimen23-8-2016 22:00:00De rechter in Den Haag heeft vandaag besloten dat voetbalvereniging Haaglandia uit Rijswijk de voetbalvelden aan de Schaapweg in Rijswijk op sportpark Prinses Irene moet ontruimen. De rechter in Den Haag heeft vandaag besloten dat voetbalvereniging Haaglandia uit Rijswijk de voetbalvelden aan de Schaapweg in Rijswijk op sportpark Prinses Irene moet ontruimen. De Gemeente Rijswijk had de huurovereenkomst met Haaglandia, met ingang van 1 juli 2016 opgezegd vanwege een betalingsachterstand van Haaglandia aan de Gemeente. Haaglandia heeft de voetbalvelden tot nu toe niet ontruimd en daarom heeft de Gemeente de rechter gevraagd Haaglandia te veroordelen om de voetbalvelden te ontruimen.
15 maanden celstraf voor diefstal bij taleninstituut17-8-2016 22:00:00Diefstal tijdens dienstbetrekking Diefstal tijdens dienstverband
Postretailers verliezen kort geding wegens onvoldoende spoedeisend belang16-8-2016 22:00:00 VVP kwam in dit kort geding op tegen het gewijzigde vergoedingenmodel dat PostNL met ingang van 1 juli 2016 is gaan hanteren.

Vraag en antwoord

Ik wil een zitting bijwonen, wat moet ik daarvoor doen?

Wij adviseren u een zitting van de politierechter bij te wonen. Iedereen van 12 jaar en ouder kan als toeschouwer een openbare strafzitting bijwonen.

Kan ik bij de rechtbank Den Haag terecht voor een legalisatie?

Met een legalisatie wordt de echtheid van een handtekening op een document bevestigd. Een legalisatie is nodig wanneer een document afkomstig is uit een land dat het apostilleverdrag niet heeft ondertekend.

Kan ik bij de rechtbank Den Haag juridisch advies krijgen?

Nee. Voor gratis juridisch advies of informatie kunt u terecht bij het Juridisch Loket. Dat is er voor iedere rechtzoekende en verwijst u zo nodig naar een advocaat of een andere instantie die (juridische) bijstand verleent.