Laden...

21 jaar cel voor moord en wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > 21 jaar cel voor moord en wapenbezit
Den Haag, 26 juni 2020

Een 53-jarige man is vandaag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 jaar voor moord en wapenbezit. Verdachte schoot het slachtoffer op 7 augustus 2018 op klaarlichte dag buiten bij een eetgelegenheid volkomen onverwacht neer. De koelbloedigheid en het kennelijke gemak waarmee hij het slachtoffer heeft neergeschoten vindt de rechtbank uitermate schokkend.

Gevoel van onveiligheid

Persrechter Marije Knijff over de uitspraak

De moord heeft veel personen veel angst en een onveilig gevoel bezorgd en draagt ook bij aan het groeiende gevoel van onveiligheid in de maatschappij. Verdachte heeft ook het risico genomen dat omstanders door kogels geraakt zouden worden. Een deel van de geloste schoten heeft het slachtoffer namelijk niet geraakt. In een bestelbus die geparkeerd stond bij de eetgelegenheid is een kogelgat aangetroffen. Klanten en medewerkers van de eetgelegenheid en voorbijgangers hebben de schoten gehoord en sommigen hebben de schietpartij zien gebeuren.

Bescherming van de maatschappij

Verdachte heeft gezwegen en geen openheid van zaken gegeven over de achtergronden van deze moord. Uit zijn houding valt ook niet af te leiden dat hij verantwoordelijkheid heeft willen nemen voor zijn handelen. Gelet op het strafblad, zijn handelwijze bij de moord en zijn houding op zitting is de kans op herhaling van dit soort ernstige geweldsmisdrijven zeer aanwezig. De maatschappij moet dan ook voor lange tijd tegen de man worden beschermd. Daarom legt de rechtbank de man voor de moord een gevangenisstraf op van 20 jaar. Hier komt nog een gevangenisstraf van 1 jaar bij, omdat hij bij zijn aanhouding in Spanje een semiautomatisch pistool met munitie bij zich had.

Uitspraken