Laden...

27 jaar cel en tbs na moord op ex-vriendin in Delft en neersteken moeder en haar partner

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > 27 jaar cel en tbs na moord op ex-vriendin in Delft en neersteken moeder en haar partner
Den Haag, 08 februari 2024

De rechtbank Den Haag heeft een 32-jarige man veroordeeld voor het vermoorden van zijn ex-vriendin en het neersteken van haar moeder en haar partner. Dat gebeurde op 5 februari 2023 in Delft nadat het slachtoffer liet weten de relatie met de verdachte te willen stoppen. De rechtbank heeft de verdachte een celstraf opgelegd van 27 jaar en tbs met dwangverpleging. Ook moet hij nabestaanden schadevergoedingen betalen van in totaal ongeveer 230.000 euro.

Steekpartij

Op de dag van de steekpartij las de verdachte een berichtje van zijn ex-vriendin dat zij de relatie wilde stoppen. Daarop is hij vanuit Antwerpen naar Delft gereden met het plan om haar op te zoeken en ‘kapot te maken’. Hij heeft dit plan vanuit de auto nog laten weten aan een vriend en vriendin. Zij waarschuwden hem meermalen met berichten en telefonisch contact om geen domme dingen te doen, om de auto te keren richting Antwerpen. Ook hebben ze hem hulp aangeboden. Ondanks dit reed hij toch door naar de woning van de moeder van het slachtoffer en wachtte hij hen buiten in de voortuin op, gewapend met messen, om te doen wat hij van plan was: het leven van het slachtoffer te beëindigen. 

Eerst probeerde de moeder haar dochter - die toen al was gestoken - te beschermen, waarop zij direct meermalen door de verdachte in haar hals en bovenlichaam werd gestoken. Hierna raakte de partner van de moeder, toegesneld vanuit de woning, met de verdachte in gevecht. Daarbij werd ook hij meerdere keren gestoken, waaronder in zijn wang en halsslagader. Zijn leven kon alleen worden gered door acuut medisch ingrijpen in het ziekenhuis. Op het moment dat de moeder en haar partner waren uitgeschakeld en zij door hun steekverwondingen de verdachte niet meer konden tegenhouden, stak de verdachte verder op het slachtoffer in en heeft hij haar van haar leven beroofd. Zij is tientallen keren in haar gezicht en borst gestoken. 

De verdachte plaatste kort na de steekpartij een bericht op Facebook met als inhoud dat hij drie mensen had neergestoken, waaronder de persoon waarvan hij hield. De Belgische politie kon hem na een achtervolging net over de grens in België aanhouden. Een dag later is hij overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten. 

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan moord op zijn ex-vriendin en twee keer poging doodslag op de moeder en haar partner. Volgens de rechtbank had de verdachte de gelegenheid na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad en zich daarvan rekenschap te geven. Zo hield hij zich enkele minuten op in de voortuin en op het trottoir voor de woning. Ook is van belang dat onderweg vanuit België naar Delft vrienden de verdachte probeerden te weerhouden van zijn plan. De rechtbank oordeelt daarom dat er sprake was van voorbedachte raad om het slachtoffer van het leven te beroven. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de verdachte vol opzet had om de moeder en diens partner dodelijk te raken.

De verdachte heeft het slachtoffer op weerzinwekkende wijze het leven ontnomen, het belangrijkste wat een mens toekomt. Zij had geen schijn van kans om te overleven. Het beeld van de drie slachtoffers van de brute steekpartij, dodelijk bloedend voor de woning, moet verschrikkelijk zijn geweest. En dit alles heeft de zes jaar oude dochter van het slachtoffer vanachter het woonkamerraam moeten aanzien. De verdachte heeft met zijn handelen de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan. 

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Anderzijds heeft de verdachte geen openheid van zaken gegeven, terwijl hij in een heimelijk opgenomen telefoongesprek met zijn broer vertelde dat hij zich alles kon herinneren. De rechtbank vindt een celstraf van 27 jaar passend en geboden. Deze straf is hoger dan de officier van justitie heeft gevorderd. Die eiste een celstraf van 23 jaar. Daarnaast legt de rechtbank hem tbs met dwangverpleging op, zoals de officier van justitie ook eiste. 

Ook moet de verdachte de nabestaanden van het slachtoffer schadevergoedingen betalen. Zo moet hij de dochter van het slachtoffer 95.000 euro betalen, de moeder bijna 70.000 euro, haar partner 40.000 euro en de vader van het slachtoffer 20.000 euro.

Uitspraken