Laden...

30 maanden cel en tbs met voorwaarden voor poging tot doodslag op glazenwasser

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > 30 maanden cel en tbs met voorwaarden voor poging tot doodslag op glazenwasser
Den Haag, 22 december 2022

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden voor het schudden aan een ladder waarop een glazenwasser op een hoogte van 4 tot 6 meter stond. De glazenwasser viel door het schudden naar beneden en liep ernstig letsel op. De man werd vervolgd voor poging tot doodslag. 

Toedracht

Het incident gebeurde in de middag van 14 december 2021 is in de Stortenbekerstraat in Den Haag. De glazenwasser bevuilde de ramen na onenigheid over de betaling van geleverde diensten.  De verdachte betrof een man die niet kon praten en horen en probeerde naar eigen zeggen de aandacht van de glazenwasser te trekken door aan de ladder te schudden. De glazenwasser is vervolgens van de ladder gevallen met ernstig letsel tot gevolg. 

Is sprake van een poging tot doodslag?

De eerste vraag die de rechtbank moet beantwoorden, is of sprake is van een poging tot doodslag. De rechtbank beantwoordt deze vraag bevestigend. De verdachte had niet de bedoeling om de glazenwasser te doden. Hij wilde dat de glazenwasser zou stoppen met het vies maken van zijn ramen. Echter door krachtig aan de ladder te schudden terwijl de glazenwasser op een behoorlijke hoogte stond, was de kans dat hij zou komen te overlijden aanmerkelijk en die kans heeft de verdachte aanvaard. Daarom is de rechtbank van oordeel dat sprake is van een poging tot doodslag.

Maatregel en straf

De rechtbank acht de verdachte op basis van de uitgebrachte deskundigenrapportages in verminderde mate toerekeningsvatbaar. De rechtbank is van oordeel dat het belangrijk is dat de maatschappij wordt beschermd tegen een herhaling van het handelen van de verdachte en acht het opleggen van de maatregel van tbs met voorwaarden daarom aangewezen. Naast deze maatregel komt de rechtbank, alles afwegende, tot een gevangenisstraf van 30 maanden. 

Uitspraken