Laden...

4 jaar cel en tbs na neersteken vrouw in ziekenhuis in Delft

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > 4 jaar cel en tbs na neersteken vrouw in ziekenhuis in Delft
Den Haag, 14 februari 2024
De rechtbank Den Haag heeft een 31-jarige man veroordeeld voor het meermaals steken van zijn vrouw met een schaar. Dat gebeurde op de kinderafdeling van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft op 19 juli 2023. Na het incident vluchtte hij weg in zijn auto en beging hij onder invloed van drugs vele ernstige verkeersovertredingen. De verdachte krijgt een celstraf opgelegd van 4 jaar en tbs met dwangverpleging.


Steekincident

Op de bewuste dag was de verdachte onder invloed van cocaïne en heeft hij zijn vrouw meermalen met een schaar gestoken in haar nek, oor, schouder en hand. Dat gebeurde in de kamer waar zijn zoontje lag te slapen, op de kinderafdeling. Naar eigen zeggen stak de verdachte zijn vrouw toen hij zich door haar 'aangevallen' voelde omdat zij wilde dat hij zou vertrekken en zij een verpleegster had gebeld. Meerdere kinderverpleegkundigen en een kinderarts zagen de steekpartij gebeuren. De verdachte is vervolgens uit het ziekenhuis gevlucht en weggereden in zijn auto. Tijdens de rit heeft hij vele ernstige verkeersovertredingen begaan en meerdere aanrijdingen veroorzaakt. 

Zowel de psycholoog als de psychiater stellen vast dat bij de verdachte sprake is van een ernstige stoornis in cocaïnegebruik en een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Beide deskundigen schatten de kans op herhaling van geweld hoog in. Ze adviseren de rechtbank om tbs met dwangverpleging op te leggen.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging doodslag op zijn vrouw, het begaan van diverse verkeersovertredingen en het rijden onder invloed van cocaïne. Door zijn vrouw te steken heeft de verdachte zonder enige invoelbare reden een onaanvaardbare inbreuk gemaakt op haar lichamelijke integriteit. De verdachte en zijn vrouw mogen van geluk spreken dat zijn handelen niet nog veel ernstigere gevolgen heeft gehad. Meerdere kinderverpleegkundigen en een kinderarts die getuigen zijn geweest hebben volgens hun verklaringen doodsangsten uitgestaan. Daarna heeft de verdachte door zijn rijgedrag de andere weggebruikers in (levens)gevaar gebracht en een spoor van vernieling achtergelaten. 

De rechtbank oordeelt dat een celstraf van 4 jaar passend en geboden is. Daarnaast legt de rechtbank de verdachte tbs met dwangverpleging op om de noodzakelijke behandeling bij de verdachte te waarborgen en de maatschappij te beschermen.

Uitspraken