Laden...

80 uur werkstraf voor opruiing en aanzetten tot geweld tegen vrouwen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > 80 uur werkstraf voor opruiing en aanzetten tot geweld tegen vrouwen
Den Haag, 19 juni 2020

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een voormalige docent van de As-Soennah moskee veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. De 32-jarige docent heeft zich in een video die vanaf het najaar 2015 tot mei 2018 online heeft gestaan op de website van de moskee, uitgelaten over vrouwenbesnijdenis. Deze uitlating ziet de rechtbank als opruiend en aanzettend tot geweld tegen vrouwen.

​Vrouwenbesnijdenis publiekelijk aanbevolen

De man heeft geciteerd uit een wetenschappelijk boek zonder zijn toehoorders glashelder te maken dat vrouwenbesnijdenis, anders dan het citaat wil doen geloven, niet aanbevelenswaardig is.
Zijn woorden worden juist vanwege zijn toenmalige positie van docent bij een van de grootste moskeeën in Nederland, serieus genomen. Door zelf geen afstand te nemen van het citaat heeft hij de indruk gewekt dat in de As-Soennah moskee vrouwenbesnijdenis als wenselijk werd gezien. Hiermee heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing en aangezet tot geweld tegen vrouwen.

​Grens overschreden en veroordeling noodzakelijk

De rechtbank vindt een veroordeling voor deze uitlating in een democratische samenleving noodzakelijk. De uitlatingen zijn publiekelijk gedaan en als daaraan gehoor zou worden gegeven zou een ernstige mishandeling het gevolg zijn. Volgens de rechtbank weegt in dit geval het recht van de verdachte op vrijheid van (godsdienst en) meningsuiting niet op tegen het recht van vrouwen op bescherming tegen geweld en discriminatie.

Uitspraken