9 jaar cel en TBS voor dodelijke steekpartij Leiden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > 9 jaar cel en TBS voor dodelijke steekpartij Leiden
Den Haag, 17 mei 2019

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. In de nacht van 6 op 7 juli 2018 stak hij een 28-jarige man uit Leiden dood op de galerij van een flatgebouw aan het Jacques Urlusplantsoen te Leiden.

Doodslag

Net als de officier van justitie vindt de rechtbank niet bewezen dat de verdachte met voorbedachte raad handelde. Daarom is sprake van doodslag en niet van moord.

Geen zelfverdediging

Door de verdediging is een beroep op zelfverdediging gedaan, maar dat verwerpt de rechtbank. De verdachte en meerdere getuigen hebben verklaard dat bij de verdachte een knop omging toen zijn moeder werd beledigd door het slachtoffer. Die belediging was voor de verdachte reden om messen te pakken, de deur open te doen en in blinde woede op het slachtoffer in te steken. De verdachte was op dat moment de aanvaller, niet de verdediger.

Ernstige zaak

Het slachtoffer was vader van vijf jonge kinderen. Zijn dood heeft veel leed veroorzaakt bij de nabestaanden. De wijze waarop het slachtoffer is gestorven is extreem gewelddadig en gruwelijk. Hij werd met een mes doorstoken en was daarmee ten dode opgeschreven. Toch heeft hij nog gerend voor zijn leven, terwijl de verdachte hem achtervolgde. Alleen een langdurige gevangenisstraf past bij een zo ernstig feit.

Behandeling

Na afloop van de gevangenisstraf moet de verdachte gedwongen worden behandeld voor zijn stoornissen. Als dat niet gebeurt, is de kans op herhaling groot. De enige mogelijkheid om de maatschappij daartegen te beschermen is de maatregel TBS met dwangverpleging. Daarom legt de rechtbank die maatregel op.

Uitspraken