Laden...

Acht jaar cel en tbs voor poging tot moord op echtgenote

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Acht jaar cel en tbs voor poging tot moord op echtgenote
Den Haag, 13 april 2021

Een 48-jarige man is vandaag door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging voor een poging tot moord op zijn echtgenote in een ziekenhuis in Gouda in 2019.

Voorbedachte raad

De man en vrouw hadden al langer relatieproblemen. Op 23 augustus 2019 had de vrouw een afspraak in het ziekenhuis en de man wachtte haar daar op. Hij trok haar een toilet in, deed de deur op slot, sloeg haar en stak haar vervolgens twaalf keer. Volgens de rechtbank is er sprake van voorbedachte raad. De man had eerder enkele keren gezegd dat hij zijn vrouw zou vermoorden. Hij wist dat zijn vrouw een afspraak in het ziekenhuis had. Hij nam twee messen mee die hij kort daarvoor had gekocht en ging naar het ziekenhuis om zijn vrouw van het leven te beroven als zij het niet zou willen goedmaken. Dat zij deze 'afslachting' heeft overleefd, is te danken aan het medisch ingrijpen. Op de zitting vertelde de vrouw dat zij naast lichamelijke pijn ook grote gevoelens van angst en onveiligheid heeft overgehouden aan de steekpartij. 

​​Tbs met dwang

Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum blijkt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De kans op herhaling op relationeel geweld wordt hoog ingeschat. Om die kans te verminderen is een intensieve en langdurige behandeling nodig. Deze behandeling zal moeizaam verlopen vanwege de taalbarrière, maar vooral omdat de verdachte de oorzaak van de problemen bij anderen neerlegt, zijn eigen rol minimaliseert en niet beseft dat behandeling noodzakelijk is. De deskundigen adviseerden daarom om tbs met dwangverpleging op te leggen. De rechtbank neemt deze conclusies over en legt de man naast een gevangenisstraf van acht jaar ook tbs met dwangverpleging op. 

Uitspraken