Laden...

Acht jaar en zes jaar cel voor gewelddadige overval Katwijkse juwelier

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Acht jaar en zes jaar cel voor gewelddadige overval Katwijkse juwelier
Den Haag, 10 december 2021

Voor de gewelddadige overval op een juwelier in Katwijk op 20 november 2020 heeft de rechtbank Den Haag vandaag aan twee mannen van 23 uit Amsterdam een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd. Een 28-jarige man uit Amsterdam kreeg zes jaar cel. 

Overvallers

De drie hebben de overval gezamenlijk voorbereid. Er was een voorverkenning gedaan en een vluchtscooter klaargezet. Twee van de drie mannen overvielen de Katwijkse juwelier. Toen de juwelier de diefstal wilde voorkomen volgde een explosie van geweld. Hij werd met een vuurwapen en een zware vuisthamer meermalen op zijn hoofd en knie geslagen. Ook werd het winkelend publiek met een vuurwapen bedreigd. 

Mededader

De derde man bleef in de auto achter. Vanwege de intensiteit van de samenwerking, zijn rol in de voorbereiding en op de dag zelf is hij niet medeplichtig, maar mededader. 

Straf

De twee mannen die de juwelier overvielen hebben op de zitting een bekentenis afgelegd. De rechtbank vindt die bekentenis eerder berekenend dan berouwvol en vindt die daarom geen reden voor strafvermindering. Zij krijgen acht jaar cel opgelegd, gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De derde man heeft niet het excessieve geweld gepleegd en krijgt dus een lagere straf. Vanwege een zorgwekkend patroon van crimineel gedrag legt de rechtbank een gevangenisstraf van zes jaar op, een jaar hoger dan geëist.Uitspraken