Laden...

8 tot 15 maanden jeugddetentie voor reeks overvallen op juweliers en een telefoonwinkel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > 8 tot 15 maanden jeugddetentie voor reeks overvallen op juweliers en een telefoonwinkel
Den Haag, 08 maart 2023

De jeugdstrafkamer van de rechtbank Den Haag heeft vandaag 3 verdachten veroordeeld voor 2 overvalpogingen op 2 juweliers (Zümrüt en Diva) op de Dierenselaan in Den Haag in juni 2022. 

Eén van de verdachten werd ook veroordeeld voor een overval in april 2022 op een telefoonwinkel in de nabijgelegen Kritzingerstraat. Hierbij werd een groot aantal telefoons buitgemaakt. Een 4e verdachte werd veroordeeld voor medeplichtigheid aan een andere overvalpoging op de juwelier Zümrüt, ook in april vorig jaar. 

Terug naar jeugdgevangenis

Alle verdachten zaten gedurende enige tijd in voorarrest, maar werden na verloop van tijd geschorst. Voor drie van hen geldt, dat zij vanwege de duur van de door de rechtbank opgelegde jeugddetentie nog enige tijd terug zullen moeten naar de jeugdgevangenis.

In de zaak tegen een 5e verdachte heeft de rechtbank een tussenvonnis gewezen. Onder meer omdat verschillende deskundigen niet verschenen op de zittingsdagen, achtte de rechtbank zich over de persoonlijke omstandigheden van deze verdachte onvoldoende voorgelicht. Deze zaak wordt voorgezet op 20 maart 2023.

Bijzonder gewelddadig karakter

De overvalpoging op juwelier Diva had een bijzonder gewelddadig karakter. In een poging de eigenaar te overmeesteren spoot één van de verdachten hem pepperspray in het gezicht. Daarbij werd ook een 84-jarige klant in het gezicht geraakt. Toen dit onvoldoende effect had trok deze verdachte een doorgeladen vuurwapen. Andere verdachten sprongen ondertussen op en over de toonbank, en weer een andere verdachte toonde een mes. De overval mislukte uiteindelijk. Er werd geen buit gemaakt omdat de eigenaar met gevaar voor eigen leven de overvallers zijn zaak letterlijk “uitvocht.”

Het behoeft geen betoog dat met name vanwege het vuurwapen de overvalpoging noodlottig had kunnen aflopen. De overval op de telefoonwinkel kende ook een zeer gewelddadig verloop. Er werd gedreigd met grote messen en om telefoons te kunnen stelen werden vitrines met hamers kapot geslagen.

Jeugddetentiestraffen van 8 tot 15 maanden

2 verdachten (inmiddels 17 en 18 jaar) hebben een jeugddetentie van 8 maanden opgelegd gekregen. De rechtbank heeft de helft daarvan voorwaardelijk opgelegd mét jeugdreclasseringstoezicht. Ook hebben deze verdachten een leerstraf gekregen. Een 3e verdachte (17 jaar) heeft een jeugddetentie van 15 maanden opgelegd gekregen, waarvan 7 maanden voorwaardelijk, ook met jeugdreclasseringstoezicht. Al deze verdachten zaten (aanzienlijk) korter in voorarrest dan het onvoorwaardelijk deel van deze straffen. 

De rechtbank vindt het – ondanks dat het naar omstandigheden inmiddels vaak redelijk goed gaat met deze verdachten – gerechtvaardigd dat zij nog enige tijd terug naar de gevangenis moeten. Niet alleen vanwege de ernst van de bewezen feiten, maar ook om duidelijk te maken aan verdachten en eigenlijk aan elke minderjarige die wordt benaderd voor dit soort praktijken, dat de mogelijke opbrengst nooit en te nimmer opweegt tegen het (veel grotere) risico van  een gevangenisstraf. 
De destijds 14-jarige verdachte die voor medeplichtigheid aan een overvalpoging werd veroordeeld, kreeg een aanzienlijk lagere straf (onder meer ook een werkstraf). 

Uitspraken