Laden...

Ambtenaar burgerzaken gemeente Den Haag veroordeeld tot gevangenisstraf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Ambtenaar burgerzaken gemeente Den Haag veroordeeld tot gevangenisstraf
Den Haag, 20 juni 2023

De rechtbank Den Haag heeft een 33-jarige man veroordeeld die zich als ambtenaar op de afdeling Burgerzaken van de gemeente Den Haag schuldig heeft gemaakt aan het valselijk opmaken van acht paspoorten. Dat gebeurde in een periode van juli tot en met medio september 2022  Hij krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 32 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Ook mag de man zes jaar niet bij een overheidsinstantie werken die zich bezighoudt met de afgifte van identiteitsdocumenten in de breedste zin van het woord.

Valse paspoorten

De man heeft kans gezien om het aanvraagproces van paspoorten zo te manipuleren dat deze paspoorten vals zijn opgemaakt, terwijl dit aanvraagproces met de nodige waarborgen is voorzien. De man heeft zelf aanvraagformulieren ingevuld, betalingen verricht en gebruik gemaakt van biometrische gegevens van niets vermoedende burgers aan de balie. Ook maakte hij van de gelegenheid gebruik dat het bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Den Haag het in die periode ontbrak aan deugdelijke werkafspraken en controle op de naleving daarop. De man heeft opzet ontkend.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat hij op geraffineerde wijze misbruik heeft gemaakt van zijn positie als ambtenaar bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Den Haag. Hij heeft het vertrouwen van de burger in de overheid ernstig geschaad. In het maatschappelijk verkeer hoort men erop te kunnen vertrouwen dat ter identificatie gebruikte ambtelijke stukken, zoals paspoorten, een juiste weergave bevatten van de daarin vermelde gegevens.

De rechtbank oordeelt dat alleen een gevangenisstraf voor een dergelijk vergrijp passend en geboden is.

Uitspraken