Laden...

Anti-Zwarte Piet demonstrant niet strafbaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Anti-Zwarte Piet demonstrant niet strafbaar
Den Haag, 06 oktober 2016

Man is niet strafbaar voor verzet bij aanhouding en mishandeling van politieman tijdens betoging in Gouda in 2014

Niet strafbaar

De 35-jarige man die in november 2014 in Gouda deelnam aan een betoging tegen de figuur Zwarte Piet, is niet strafbaar voor verzet bij zijn aanhouding en de mishandeling van een politieman.

Te fors opgetreden

Naar het oordeel van de rechtbank is de politie bij de aanhouding van de man te fors opgetreden. Er was op dat moment geen sprake van dreigende wanordelijkheden. Voor de politie was er daarom geen noodzaak om verdachte direct zonder enig verbaal contact vast te pakken en hem uit de ketting van demonstrerende personen te trekken. Dit betekent dat de politieambtenaren die direct bij de aanhouding van de man waren betrokken, niet werkzaam waren in de rechtmatige uitoefening van hun bediening.

Optreden van een politieagent wel rechtmatig

Dat geldt echter niet voor de politieambtenaar die er als laatste bij kwam. Hij heeft man niet zelf aangehouden maar kwam zijn collega’s te hulp omdat hij zag dat het hen niet lukte de man onder controle te krijgen. Zijn optreden is rechtmatig zodat de man zich bij zijn aanhouding tegenover deze laatste politieambtenaar heeft verzet. Ook heeft hij in het been van deze politieambtenaar geknepen.

Ontslag van alle rechtsvervolging

Naar het oordeel van de rechtbank was bij de man sprake van paniekreactie zodat hij niet strafbaar is voor dit verzet en de mishandeling van de politieambtenaar. De man is daarom ontslagen van alle rechtsvervolging.

Uitspraken