Laden...

Beperkingen voor ongeplaceerde binnen-evenementen niet opgeheven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Beperkingen voor ongeplaceerde binnen-evenementen niet opgeheven
Den Haag, 01 oktober 2021

De voorzieningenrechter heeft vandaag in een kort geding beslist dat de bijzondere maatregelen die sinds 25 september 2021 gelden voor ongeplaceerde binnen-evenementen in stand kunnen blijven.

Achtergrond

De procedure is gestart door de Stichting Unmute Us als vertegenwoordiger van de evenementenbranche, samen met diverse organisatoren van evenementen. Zij maken geen bezwaar tegen het verplichte coronatoegangsbewijs, maar wel tegen andere beperkingen die per 25 september gelden voor ongeplaceerde evenementen binnen. Die mogen namelijk alleen worden georganiseerd met 75% van de gebruikelijke capaciteit en niet tussen 00.00 en 06.00 uur.

​Keuzes Staat zijn navolgbaar

Net als bij vorige kort gedingen over de coronamaatregelen overweegt de rechter dat zij zich terughoudend moet opstellen bij de beoordeling van deze nieuwe maatregelen. Alleen als de Staat in redelijkheid niet voor het gevoerde beleid heeft kunnen kiezen, is plaats voor rechterlijk ingrijpen. Dat is hier niet het geval. De keuzes van de Staat zijn volgens de rechter navolgbaar.

De uitkomsten van het Fieldlabonderzoek zijn, naast diverse andere relevante factoren, door het OMT meegenomen in haar advies aan het kabinet. Dat heeft geleid tot een besluit tot stapsgewijze versoepelingen met afschaffen van de anderhalve meter maatregel, maar met aanvullende maatregelen voor binnen-evenementen. Dat leidt niet tot ongerechtvaardigd onderscheid met andere branches. De noodzaak van de genomen maatregelen voor binnen-evenementen is door de Staat uitgelegd en die uitleg is niet onbegrijpelijk.

Uitspraken