Laden...

Beroepsverbod en 20 maanden cel voor seksueel misbruik leerlinge

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Beroepsverbod en 20 maanden cel voor seksueel misbruik leerlinge
Den Haag, 30 november 2020

Een 54-jarige man uit Den Haag is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar voor het seksueel misbruiken van een minderjarige leerlinge. Daarnaast mag de man drie jaar het beroep van leraar niet meer uitoefenen. Het misbruik begon eind 2019, het meisje was toen 16 jaar, en duurde tot augustus 2020. 

Kwetsbaar en geschonden vertrouwen

De man, een docent Veiligheid en Orde verbonden aan het ROC Mondriaan en voormalig politieagent, leerde het meisje kennen tijdens het kennismakingskamp van de opleiding. Hij wist dat zij kwetsbaar was en heeft zich opgeworpen als vertrouwenspersoon. De seksuele relatie heeft bijna 11 maanden geduurd en de seksuele handelingen namen steeds verregaandere vormen aan. Een relatie die, volgens de man, niet zou zijn geëindigd zonder ingrijpen van de zedenpolitie.

Diepe impact

De man heeft op ernstige wijze inbreuk gemaakt van het overwicht dat hij als volwassene, leraar en vertrouwenspersoon op het meisje had. Ook heeft hij schade toegebracht aan een beroepsgroep en het vertrouwen dat ouders van minderjarigen en de schoolleiding in hem als docent zouden moeten kunnen stellen.

Passende straf

De man heeft geen oog gehad voor de emotionele en psychische kwetsbaarheid van het meisje. De rechtbank vindt daarom een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. Voor het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf legt de rechtbank de man voorwaarden op. Zo moet hij zich melden bij de reclassering en mag hij op geen enkele wijze contact opnemen met het slachtoffer. Daarnaast vindt de rechtbank het belangrijk dat de man niet meer in aanraking komt met personen die in een afhankelijke positie van hem verkeren. 

Bekijk de uitspraak: https://youtu.be/aTN1vM2HcgU

 

Uitspraken