Bestuursrechter toetst rechtmatigheid intrekking Nederlanderschap Syriëstrijders

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Bestuursrechter toetst rechtmatigheid intrekking Nederlanderschap Syriëstrijders
Den Haag, 02 mei 2018

Van vier buiten Nederland verblijvende personen met onbekende verblijfplaats, die in 2015 of 2016 door de strafrechter bij verstek zijn veroordeeld voor terroristische misdrijven tot 6 jaar gevangenisstraf, heeft de minister in 2017 in het belang van de nationale veiligheid hun Nederlandse nationaliteit ingetrokken.

Bijzondere wetsbepaling

Uit hun gedragingen zou blijken dat zij zich hebben aangesloten bij een terroristische gewelddadige jihadistische organisatie die deelneemt aan een gewapend conflict in het strijdgebied in Syrië en/of Irak en een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Zij zijn ook tot ongewenst vreemdeling verklaard. De minister heeft op grond van een bijzondere wetsbepaling zijn besluiten aan de rechtbank kenbaar gemaakt. Die heeft voor de behandeling van de beroepen daaraan ambtshalve een advocaat toegevoegd.

Beoordeling intrekking door bestuursrechter

De advocaten betogen onder meer dat de wetsbepaling discriminerend is omdat zij alleen van toepassing is op personen die naast de Nederlandse ook een andere nationaliteit hebben. Het is de eerste keer dat de bestuursrechter in ons land over een dergelijke intrekking moet oordelen. Naar verwachting zal de beslissing zes weken na de zitting worden genomen.

Zittingslocatie JCS Schiphol

De behandeling vindt plaats op 15 mei 2018 in het Justitieel Complex Schiphol te Badhoevedorp, Duizendbladweg 100. Aanvang: 13.30 uur.

Informatie voor media

U kunt gebruik maken van de persfaciliteiten door u van tevoren aan te melden bij de afdeling voorlichting van de Rechtbank Den Haag. U kunt dat doen tot uiterlijk woensdag 9 mei om 12.00 uur per mail: voorlichting.rb.den.haag@rechtspraak.nl.
Neem een geldig legitimatiebewijs en een perskaart mee. Om binnen te komen, kunt u gebruik maken van ingang 3.
Afhankelijk van het aantal aanwezigen krijgt u een plek in de zittingszaal op de begane grond of op de publieke tribune op de 1e verdieping.

Audiovisuele opnames

Voor het maken van audiovisuele opnames geldt een poolregeling. Dat betekent dat in beginsel één medium toestemming krijgt om in de zittingszaal opnames te maken. Voor het gebruik hiervan maken de overige media afspraken met hen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten