Laden...

Boete voor ziekenhuis vanwege overtreden AVG

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Boete voor ziekenhuis vanwege overtreden AVG
Den Haag, 16 april 2021

De rechtbank Den Haag heeft op 31 maart 2021 uitspraak gedaan in een zaak over een boete die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft opgelegd aan een Haags ziekenhuis. Het ziekenhuis kreeg de boete vanwege het overtreden van de AVG, persoonsgegevens van patiënten werden namelijk niet voldoende beschermd. De AP had een boete opgelegd van 460.0000 euro maar die heeft de rechtbank teruggebracht naar 350.000 euro.

Achtergrond

Op 4 april 2018 heeft het ziekenhuis een melding gedaan van een datalek aan de AP. Het datalek had betrekking op onrechtmatige inzage in een patiëntendossier van een bekende Nederlander. De AP heeft vervolgens onderzoek gedaan en dat heeft geleid tot een boete en een last onder dwangsom. Volgens de AP had het ziekenhuis de zogenoemde tweefactor authenticatie moeten invoeren en heeft het de logging van de toegang tot de patiëntendossiers niet regelmatig gecontroleerd.

Beslissing

Volgens de rechtbank mocht de AP een boete en een last onder dwangsom opleggen. De rechtbank vindt het bedrag echter in dit geval te hoog en ziet aanleiding de boete te matigen tot € 350.000,-. De rechtbank vindt het namelijk van belang dat het ziekenhuis wel een aantal maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat persoonsgegevens in het digitale patiëntendossier worden ingezien door onbevoegde medewerkers. Ook heeft het ziekenhuis nog tijdens de bezwaarfase alsnog de tweefactor authenticatie ingevoerd en de logging geïntensiveerd. De door het ziekenhuis getroffen maatregelen tonen volgens de rechtbank in ieder geval de bereidwilligheid om met de problematiek in de organisatie aan de slag te gaan en nuanceren de nalatigheid die het ziekenhuis wordt verweten.

Uitspraken