Laden...

Cel- en taakstraf voor ontucht met 16-jarige leerling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Cel- en taakstraf voor ontucht met 16-jarige leerling
Den Haag, 29 maart 2022

De rechtbank Den Haag heeft een 59-jarige man veroordeeld tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van twintig weken voor ontucht in 2019 en 2020 met een toen 16-jarig meisje. De man was geschiedenisleraar op de middelbare school waar het meisje leerling was. In een periode van ruim een jaar spraken de man en de leerling meerdere keren af in en buiten school en vonden ook ontuchtige handelingen plaats.

Geen verantwoordelijkheidsbesef

De rechtbank verwijt de man dat hij, als docent van zijn veertig jaar jongere leerling, geen enkel verantwoordelijkheidsbesef heeft getoond en geen rekening heeft gehouden met de ongelijkwaardige verhouding. Hij heeft het vertrouwen geschaad dat een leerling in een docent moet kunnen hebben. 

Straf

De rechtbank vindt dat het gedrag van de docent een gevangenisstraf rechtvaardigt. Omdat de ontuchtige handelingen qua aard en frequentie beperkt zijn gebleven, wordt hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig weken grotendeels voorwaardelijk. Hij komt onder toezicht van de reclassering te staan en moet zich houden aan diverse voorwaarden. Daarnaast krijgt hij een langere proeftijd dan door het Openbaar Ministerie was geëist. Vanwege de ernst van het feit en de signalen in het dossier dat eerder soortgelijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden met andere leerlingen, krijgt hij een proeftijd van drie jaar. Ook moet de man de maximaal toegestane taakstraf van 240 uur uitvoeren. Om mogelijke nieuwe slachtoffers te beschermen mag hij niet meer in het onderwijs werken. Daarom krijgt de man een verbod  tot het uitoefenen van het beroep als docent van minderjarigen voor de maximaal toegestane duur van vijf jaar.

Uitspraken