Laden...

Celstraf en tbs met voorwaarden voor ontuchtpleger

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Celstraf en tbs met voorwaarden voor ontuchtpleger
Den Haag, 22 juni 2022

De rechtbank Den Haag veroordeelt een 51-jarige man uit Gouda tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor ontucht en pogingen daartoe met 28 kinderen in Gouderak, Gouda en Waddinxveen. Die straf is hoger dan de officier van justitie had geëist. De rechtbank legt de man ook TBS met voorwaarden op. Hij moet zich onder meer laten behandelen voor zijn pedofiele stoornis.

Grote impact

De man dwong tussen eind 2019 en eind 2021 buiten spelende of fietsende jongetjes en meisjes ontuchtige handelingen met zichzelf of een ander kind te plegen. Hij keek daarbij van dichtbij naar hun geslachtsdelen en betastte deze in enkele gevallen ook. Hierbij deed hij zich soms voor als een functionaris die 'straf' kwam geven voor het maken van rommel. Ook praatte hij dwingend tegen de kinderen of versperde hij hun de weg. In enkele gevallen bedreigde hij kinderen. De man heeft voor alle kinderen een zeer bedreigende en beangstigende situatie gecreëerd. De impact hiervan op de ouders en het gezinsleven is heel groot. 

Langer de cel in dan geëist

Alhoewel de rechtbank bij de hoogte van de straf meeweegt dat de verdachte openheid van zaken heeft gegeven en oprecht spijt heeft betuigd legt zij aan de verdachte een gevangenisstraf op van drie jaar en zes maanden. Dit betekent dat hij zes maanden langer naar de gevangenis moet dan was geëist door de officier van justitie. De rechtbank ziet daarvoor aanleiding vanwege het grote aantal slachtoffers, de lange duur van de pleegperiode en het grote leed dat de verdachte de nog jonge slachtoffers heeft aangedaan.

​TBS met voorwaarden

De man is vanwege onder meer een pedofiele stoornis verminderd toerekeningsvatbaar. Er bestaat volgens de deskundigen een groot risico op herhaling van zedendelicten. Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank hem daarom een TBS-maatregel met een aantal strikte voorwaarden op. Zo moet hij zich intensief laten behandelen en moet hij meewerken aan controles van zijn computers op de aanwezigheid van kinderporno. Verder mag de man niet meer in delen van Gouderak, Gouda en Waddinxveen komen. De rechtbank legt de man tot slot ook een maatregel tot vrijheidsbeperking en gedragsbeïnvloeding op. Daarmee kan de verdachte ook na afloop van de TBS-maatregel onder intensief toezicht worden gesteld als dat dan nog nodig is.

​Schadevergoedingen toegewezen

Een groot aantal ouders vroeg om smartengeld. Die vorderingen worden allemaal toegewezen tot bedragen van 650 tot 2.500 euro. 

Uitspraken