Laden...

Celstraf en tbs voor verkrachting aanranding en diefstal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Celstraf en tbs voor verkrachting aanranding en diefstal
Den Haag, 12 april 2022

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 21-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten van twee vrouwen en het aanranden van een derde vrouw in augustus 2021 in Zoetermeer. De man wordt ook veroordeeld voor diefstal. Hij heeft de vrouwen bestolen van hun tassen en contant geld. Ook heeft hij met de pinpas van één van hen meerdere keren contactloos gepind. 

Gedwongen behandeling

De rechtbank heeft zich laten adviseren door een psychiater en een psycholoog. Zij hebben vastgesteld dat er bij de man sprake is van een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken en een ernstige stoornis in het gebruik van verdovende middelen. De bewezenverklaarde feiten kunnen daarom in verminderde mate aan de man worden toegerekend. De rechtbank neemt deze conclusies over. Daarnaast is er sprake van een hoog herhalingsgevaar. Om dit risico te verkleinen is een intensieve klinische behandeling nodig. De man moet daarom gedwongen behandeld worden. 

Straf

De rechtbank legt een lagere gevangenisstraf op dan door de officier van justitie is geëist, omdat de man verminderd toerekeningsvatbaar is en het van belang is om de behandeling op niet al te lange termijn te laten starten. Daarnaast legt de rechtbank een ongemaximeerde tbs-maatregel met dwangverpleging op.

Uitspraken