Laden...

Celstraf na inrichten drugslab in portiekflat Den Haag waar ontploffing plaatsvond

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Celstraf na inrichten drugslab in portiekflat Den Haag waar ontploffing plaatsvond
Den Haag, 14 maart 2024

De rechtbank Den Haag heeft een 38-jarige verdachte veroordeeld voor onder meer het inrichten van een drugslaboratorium in de badkamer van een portiekflat in Den Haag. In dat drugslab vond op 13 november 2022 een ontploffing plaats met een brand tot gevolg. Deskundigen kwalificeren de inrichting van het lab als extreem gevaarlijk. De rechtbank legt de verdachte een celstraf op van 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Ontploffing

Op de bewuste dag vond in de badkamer van een portiekwoning in Den Haag een ontploffing plaats. Door de kracht die daarbij vrijkwam, werden een balkondeur en raamkozijn uit de woning geblazen. Volgens de politie ontstond die ontploffing in een ‘amateuristisch’ in elkaar gezet drugslab dat in de badkamer van de portiekwoning was ingericht. Een getuige die in de buurt rondliep, verklaarde bij de politie dat hij vlammen uit de badkamer zag komen. Hij heeft omwonenden gewaarschuwd om uit hun huizen te komen. 

De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) omschrijft het lab na onderzoek als extreem gevaarlijk vanwege de kleine woning waarin het gesitueerd was, de aangepaste luchtafzuiging en geïmproviseerde gasaanvoer. Volgens het LFO kon er een brand en ontploffing ontstaan die voor omwonenden en hulpverleners ernstige gezondheidsrisico's en de dood ten gevolg zouden kunnen hebben. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut kon de ontploffing vermoedelijk gebeuren door opbouw van de gasdruk. 

In de portiekwoning zijn meerdere DNA-sporen en vingerafdrukken gevonden van de verdachte, onder meer op een notitieblokje met daarin beschrijvingen van bereidingen van verdovende middelen en op handschoenen in de badkamer. De verdachte heeft hiervoor geen enkele verklaring willen geven. De verdachte is ongeveer een jaar later per toeval aangetroffen en aangehouden terwijl hij in het bezit was van 83,4 gram amfetamine.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan drie feiten. Hij heeft een (kleinschalig) amateuristisch drugslab ingericht voor de productie van amfetamine. Amfetamine is zeer schadelijk voor de gezondheid en niet zelden raken mensen eraan verslaafd, met destructieve gevolgen voor hun leven. Het productieproces van dergelijke synthetische drugs levert een grote hoeveelheid voor het milieu schadelijke afvalstoffen op die, zo leert de praktijk, vaak illegaal worden gedumpt in de natuur. 

Het drugslab van de verdachte was dusdanig gevaarlijk ingericht dat er groot gevaar voor brand en ontploffing bestond. Het is aan de schuld van de verdachte te wijten dat dit daadwerkelijk is gebeurd, waarbij de levens en goederen van de omringende bewoners in het gevaar zijn gebracht. Het is niet aan het handelen van de verdachte te danken dat er geen gewonden of doden gevallen zijn.  Zelfs na het veroorzaken van een levensgevaarlijke ontploffing een jaar eerder is de verdachte niet weggebleven van de drugs, wat het risico op herhaling hoog maakt. 

De rechtbank vindt een celstraf van 24 maanden passend en geboden. Daarvan zijn zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Dit moet de verdachte ervan weerhouden zich in de toekomst opnieuw aan strafbare feiten schuldig te maken. 

Uitspraken