Laden...

Celstraf voor maker phishing software

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Celstraf voor maker phishing software
Den Haag, 01 juli 2021

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 20-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man maakte en verkocht op grote schaal software om betaalfraude te plegen, zogeheten 'phishing panels' en 'tikkie panels'.

 

Nepwebsites

Met zo'n panel is het mogelijk om nepwebsites te maken die lijken op de inlogpagina's van internetbankieren van verschillende banken. Wanneer daarop inloggegevens worden ingevoerd, kan de gebruiker van het panel de betreffende bankrekening overnemen en daarmee betalingen doen.

Zelf gebruikt

De man heeft zijn panels verkocht aan ten minste 49 personen en hun tips en adviezen gegeven voor het gebruik. Daarmee heeft hij bijgedragen aan het plegen van fraude, met mogelijk grote financiële schade tot gevolg. Daarnaast heeft de man zijn panels zelf gebruikt om samen met anderen fraude te plegen.

Pistool en bitcoins

De man kon worden aangehouden na uitgebreid (online) onderzoek door de politie. Onder zijn bureaustoel werd een geladen pistool aangetroffen. De man heeft de opbrengst van de verkoop van de panels witgewassen in bitcoins.

Begeleiding

Vanwege zijn jonge leeftijd vindt de rechtbank het belangrijk dat de man na het uitzitten van zijn straf begeleiding krijgt om zijn leven op de rit te krijgen. De rechtbank legt daarom één jaar van de straf voorwaardelijk op, met als voorwaarde dat de man meewerkt aan Hack_Right. Binnen Hack_Right worden jonge cybercriminelen begeleid om hun talent voor ICT op legale wijze in te zetten.

Uitspraken