Laden...

Celstraffen voor grootschalige drugshandel en witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Celstraffen voor grootschalige drugshandel en witwassen
Den Haag, 14 december 2023

De rechtbank Den Haag heeft vandaag vier Haagse mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen en taakstraf voor grootschalige drugshandel en witwassen in organisatieverband.Werkwijze

Het opsporingsonderzoek is gestart met de ontsluiting van PGP-communicatie tussen de verdachten. Daaruit bleek dat zij zich in organisatieverband bezig hielden met grootschalige handel in cocaïne, de voorbereidingen van import van cocaïne en witwassen door het wegsluizen van de opbrengsten via goudhandel.

Werkwijze hoofdverdachte

De hoofdverdachte hield zich in 2020 en 2021 op grote schaal bezig met voorbereidende handelingen om cocaïne uit Zuid-Amerika via Spanje en België naar Nederland te importeren. Samen met anderen verhandelde hij de drugs in Den Haag. Daarmee kwamen grote sommen contant geld voor de organisatie beschikbaar, waar vervolgens een goudhandel mee is opgezet. Op grote schaal is (sloop)goud opgekocht en omgesmolten en vervolgens vervoerd naar en verhandeld in het buitenland.

Eigen takenpakket

De rechtbank oordeelt dat hij met anderen in een crimineel samenwerkingsverband werkte waarbij elk lid een eigen takenpakket had. De hoofdverdachte wordt gezien als de leider die betrokken was bij strategische beslissingen. Hij was niet bij de zittingen aanwezig, want hij is voortvluchtig en staat internationaal gesignaleerd. Hij krijgt 11 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Criminele organisatie

De rechtbank ziet de tweede en derde verdachte ook als uitvoerend lid van de criminele organisatie, omdat zij met hun activiteiten wezenlijk hebben bijgedragen aan de organisatie.

De tweede verdachte hield zich op grote schaal bezig met het aanpakken van contant geld als opbrengst van de verkoop van cocaïne en met het opkopen en smelten van goud. Dit goud was bestemd voor het buitenland waar het buiten het zicht van de autoriteiten beschikbaar is gekomen aan de organisatie. Deze verdachte, die sinds juni 2022 vastzit, heeft een gevangenisstraf van 6 jaar opgelegd gekregen.   

De derde verdachte heeft zich ook schuldig gemaakt aan witwassen. Hij heeft een aantal keren geld aangepakt en daarnaast gebruik gemaakt van auto's en kostbaar meubilair terwijl hij kon weten dat dit allemaal opbrengsten waren van misdrijven. Hij is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De rechtbank houdt daarbij rekening met zijn jonge leeftijd.

De vierde verdachte krijgt behalve een gevangenisstraf van 9 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk de maximale taakstraf, 240 uur, voor witwassen, het vervoeren van uit misdrijf afkomstig geld, en voor wapenbezit. Hij maakte geen deel uit van de criminele organisatie en is bovendien op leeftijd. Hij heeft zijn gevangenisstraf al uitgezeten.

Uitspraken