Laden...

Celstraffen voor plofkraak Nieuwkoop

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Celstraffen voor plofkraak Nieuwkoop
Den Haag, 24 mei 2019

De rechtbank Den Haag heeft twee mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 jaar waarvan 4 maanden voorwaardelijk voor een plofkraak in Nieuwkoop in de nacht van 19 november 2018.
De ontploffing veroorzaakte aanzienlijke schade aan de automaat en het gebouw waarin de automaat gevestigd was. Bij een tegenover gelegen appartement ging zelfs een brokstuk door het balkonhek, vervolgens door de ruit en kwam in de woonkamer terecht. De mannen gingen er met de buit, ruim € 37.000,- , vandoor maar werden korte tijd later door de politie opgepakt.

Geldelijk gewin

Bij het bepalen van de strafmaat liet de rechtbank meewegen dat de plofkraak in vereniging is gepleegd en bijzonder gevaarlijk was. De verdachten hebben een gevaarlijk explosief gebruikt zonder zich te verdiepen in de kracht ervan. Ze zijn niet nagegaan of het niet zwaarder was dan nodig voor hun kwalijke doel. Dat het met de bewoonster van de flat goed is afgelopen is niet aan verdachten te danken. De gebeurtenis veroorzaakte bij omwonenden veel onrust en angst. De verdachten hebben hier geen rekening mee gehouden en puur hun eigen geldelijk gewin voor ogen gehad. Tegenover hun jeugdige leeftijd staat een zeer ernstig en volwassen feit. Ook ziet de rechtbank onvoldoende onderscheid in de rol tussen de beide daders en legt daarom aan beiden dezelfde straf op.

Bekentenis niet strafverlagend

Een aantal maanden na de plofkraak hebben verdachten een bekentenis afgelegd. Dat maakt de straf echter niet lager. Ze hebben namelijk enkel verklaard wat op dat moment al uit het dossier bleek.

Zwaarder gestraft dan geëist

In beginsel vindt de rechtbank voor een dergelijk plofkraak alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden. Om reclasseringsbegeleiding en toezicht mogelijk te maken moet echter een deel voorwaardelijk worden opgelegd. De rechtbank vindt het voorwaardelijke deel van een jaar dat de officier van justitie had geëist onvoldoende recht doen aan dit ernstige feit en legt daarom een kleiner voorwaardelijk deel op. Hierdoor krijgen de verdachten een zwaardere straf.

De vonnissen worden later vandaag gepubliceerd.

Uitspraken