Laden...

Drie jaar cel en tbs voor doodsteken moeder in Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Drie jaar cel en tbs voor doodsteken moeder in Den Haag
Den Haag, 26 november 2021

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 33-jarige man voor doodslag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De man meldde zich op 19 augustus 2019 op het politiebureau Laak, waar hij verklaarde dat hij zijn moeder had doodgestoken. Onderzoek wees uit dat de verdachte zijn moeder in hun woning na onenigheid over zijn wietgebruik met messteken om het leven had gebracht. De rechtbank vindt niet bewezen dat de verdachte met  voorbedachten rade heeft gehandeld. Zij heeft hem daarom vrijgesproken van moord.

Zelfverdediging?

Volgens de verdachte heeft hij zichzelf verdedigd tegen zijn moeder die hem met het mes zou hebben aangevallen. De rechtbank gelooft dit niet.  In zijn eerste verklaringen op het politiebureau heeft de verdachte niets gezegd over een aanval door zijn moeder. Hij heeft alleen verteld dat hij op zijn moeder begon in te slaan en haar daarna met een mes heeft doodgestoken. De verdachte kan daarom geen beroep doen op noodweer of noodweerexces, de situatie waarin hij zich heeft mogen verdedigen maar daarbij te ver is gegaan. 

Gevangenisstraf en tbs

De verdachte is onderzocht door een psycholoog en psychiater. De rechtbank volgt hun advies dat hij lijdt aan schizofrenie en vindt hem verminderd toerekeningsvatbaar. Ook volgt zij het advies dat de noodzakelijke behandeling van de verdachte alleen kan plaatsvinden als tbs met dwangverpleging wordt opgelegd. Daarnaast legt de rechtbank een gevangenisstraf van drie jaar op. Deze gevangenisstraf is fors lager dan normaliter voor doodslag wordt opgelegd. De reden daarvoor is dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is  en de deskundigen hebben geadviseerd de behandeling zo snel mogelijk te laten starten.

Uitspraken