Laden...

Drie jaar gevangenisstraf voor dodelijke aanrijding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Drie jaar gevangenisstraf voor dodelijke aanrijding
Den Haag, 16 april 2021

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 30-jarige man die vorig jaar in Honselersdijk een dodelijk aanrijding veroorzaakte veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Op 5 juli 2020 reed de man in zijn auto een 17-jarige fietser op de Broekpolderlaan van achteren aan.  Het slachtoffer was samen met een vriend na een feestje op weg naar huis. De fietser raakte ernstig gewond en is de volgende dag aan zijn verwondingen overleden. 

Onder invloed en zonder rijbewijs

De man reed na het ongeval door maar werd korte tijd later door de politie aangehouden. Volgens de rechtbank heeft de man het ongeval veroorzaakt onder invloed van alcohol. De verdachte ontkent die avond alcohol te hebben gedronken, maar een getuige heeft hem zien drinken en volgens de politie rook hij sterk naar alcohol. Daarnaast reed de man zonder rijbewijs.

Weigeren ademonderzoek

Hoeveel alcohol de verdachte had gedronken kon niet worden vastgesteld, omdat hij weigerde aan een ademonderzoek mee te werken. De rechtbank gaat ervan uit dat de uit Polen afkomstige man begreep wat bij het onderzoek van hem werd verlangd. Hoewel de verdachte in eerste instantie niet werd bijgestaan door een tolk, heeft de politie later wel een tolk ingeschakeld en is hem ook in het Engels duidelijk gemaakt dat hij mee moest werken aan een ademanalyse.

Gevangenisstraf en rijontzegging

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij een jonge man die nog een heel leven voor zich had het leven heeft ontnomen en bij de nabestaanden onherstelbaar verdriet heeft veroorzaakt. Het onverantwoordelijke en riskante gedrag van de verdachte is de oorzaak van het ongeval en de dood van het slachtoffer en hij heeft geweigerd aan het onderzoek naar het gebruik van alcohol mee te werken om onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen. Daarbij lijkt de man zijn hoofd in het zand te steken en geen verantwoordelijkheid te nemen voor zijn gedrag. Volgens zijn strafblad is hij eerder veroordeeld voor de weigering aan een ademanalyse mee te werken. De rechtbank vindt een gevangenisstraf van drie jaar zoals door de officier geëist dan ook passend en legt de man hiernaast een rijontzegging op van vijf jaar.

Uitspraken