Laden...

Drie minderjarige jongens veroordeeld openlijke geweldpleging Pijnacker

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Drie minderjarige jongens veroordeeld openlijke geweldpleging Pijnacker
Den Haag, 11 juli 2024

De rechtbank Den Haag heeft drie jongens (destijds 14, 15 en 15 jaar oud) veroordeeld voor onder meer openlijke geweldpleging in Pijnacker op 8 mei 2023. Daarbij werd een man die zijn hond uitliet geslagen, geschopt en bedreigd met een klauwhamer. Beelden van het incident zijn op social media verspreid. De verdachten zijn allen ook voor andere feiten veroordeeld. Twee van hen krijgen voorwaardelijke jeugddetentie en een taakstraf opgelegd. Een derde krijgt alleen een taakstraf opgelegd.

Openlijke geweldpleging

De rechtbank oordeelt dat de drie zich schuldig hebben gemaakt aan een heel nare openlijke geweldpleging. Op de bewuste dag gooide een van de verdachten een blikje frisdrank op de grond. Het slachtoffer maakte hier een opmerking over. De rechtbank wil wel aannemen dat het slachtoffer daarbij iets in de zin van 'aapje' tegen een van de verdachten heeft gezegd. Deze opmerking is zonder meer onfatsoenlijk. Dat geeft de verdachte echter geen vrijbrief om geweld te gebruiken. Het slachtoffer is geslagen, geschopt en bedreigd met een klauwhamer. Dat het incident is gefilmd en op social media is verspreid maakt het voor het slachtoffer extra vernederend. Hij zal daardoor nog lange tijd geconfronteerd kunnen worden met hetgeen hem is overkomen.

Straffen

De verdachten worden alle drie ook veroordeeld voor andere delicten. De destijds 14-jarige wordt veroordeeld voor een ander geval van openlijke geweldpleging op 27 april 2023 met een medeverdachte. De medeverdachte werd aangesproken door het slachtoffer waarna ze de confrontatie aangingen en hem duwden, sloegen en schopten. Ook dit incident werd gefilmd.

Daarnaast heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling van een politieagent. De verdachte reed op een gestolen scooter en wilde wegvluchten van de politie. De verdachte heeft meerdere malen een stopteken van de politie genegeerd en op het moment dat de politie een wegblokkade had opgesteld, probeerde de verdachte alsnog te ontkomen. Hierbij is hij zonder vaart te verminderen op de agent afgereden. Dat was zeer gevaarlijk, en de verdachte heeft dat bewust gedaan, alleen maar om zelf aan arrestatie te ontkomen. De impact van dat gevaarlijke gedrag op de agent is behoorlijk groot geweest. Hij krijgt een voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd van 40 dagen en een onvoorwaardelijke taakstraf van 120 uur met aftrek van voorarrest. Ook moet hij zich aan diverse voorwaarden houden, zoals het volgen van een zinvolle dagbesteding en begeleiding door een coach. Dit moet voorkomen dat hij nog een keer in de fout gaat. Bovendien moet hij een schadevergoeding aan de agent betalen. 

Een van de 15-jarigen heeft zich ook schuldig gemaakt aan beroving van een jonge jongen op straat. De verdachte sloeg hierbij tegen het oor van het slachtoffer, trok aan het slachtoffer en trok diens jas uit. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan twee winkeldiefstallen. Bij een daarvan gebruikte hij geweld om weg te komen uit de supermarkt. Hij krijgt voorwaardelijke jeugddetentie van 40 dagen opgelegd en een onvoorwaardelijke taakstraf van 140 uur met aftrek van voorarrest. Hij moet zich aan diverse voorwaarden houden, zoals het hebben van een zinvolle dagbesteding en begeleiding door een coach en zal een schadevergoeding moeten betalen aan het slachtoffer van de beroving. 

De tweede 15-jarige jongen is ook veroordeeld voor andere strafbare feiten. Zo heeft hij zich schuldig gemaakt aan een brutale diefstal in vereniging waarbij hij samen met een medeverdachte twee scooters heeft gestolen die in een tuin bij een woning stonden. Op een ander moment had hij een kapmes bij zich. En ten slotte heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan bedreiging en belediging van een agent. Hij krijgt een taakstraf opgelegd van 180 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk. Hij moet zich aan voorwaarden houden zoals een zinvolle dagbesteding en meewerken aan hulpverlening en een behandeling.

Uitspraken