Laden...

Geen pers bij de schouw in de zaak Nicky Verstappen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Geen pers bij de schouw in de zaak Nicky Verstappen
Den Haag, 26 augustus 2019

De rechtbank Den Haag wijst alle vorderingen van de pers af om bij de schouw aanwezig te mogen zijn in de zaak Nicky Verstappen. In de strafzaak had de strafrechter in Limburg eerder beslist dat de schouw niet openbaar is en ook de pers hierbij zou worden geweerd.

Toegang

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en 9 andere eisers hadden een kort geding aangespannen om te zorgen dat de schouw wel toegankelijk is voor de pers. Ook wilden de eisers dat de noodverordening van tafel ging die voor de schouw door de burgemeesters van drie betrokken gemeentes is afgekondigd.
Ook de verdachte in deze zaak, Jos B., wilde dat de schouw door de pers kon worden bezocht. Door de betrokkenheid van de pers zou er een objectiever, neutraler beeld worden geschetst.

Zeer bijzondere gevallen

De strafrechter in Limburg heeft gebruik gemaakt van een regel in de wet die het toestaat een deel van het strafproces niet openbaar te laten zijn: in het belang van een goede rechtspleging. De strafrechter heeft daar ook redenen voor aangevoerd. De civiele rechter in een kort geding kan daar niet aan tornen. Dat kan hoogstens in zeer bijzondere gevallen als er sprake is van een evidente misslag van de strafrechter. Dat is hier niet het geval, zo oordeelt de civiele rechter.

Noodverordening

Ook de burgemeesters die een noodverordening hebben afgekondigd kregen het gelijk aan hun zijde. Zij hadden goede gronden om maatregelen te treffen om een deel van de Brunssummerheide 24 uur lang ontoegankelijk te maken voor publiek en pers. Dat zich “ernstige wanordelijkheden” zouden kunnen voordoen is voorstelbaar. De kortgedingrechter respecteert die afweging.

Uitspraken