Laden...

Geen spoedeisend belang voor omroepvereniging Ongehoord Nederland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Geen spoedeisend belang voor omroepvereniging Ongehoord Nederland
Den Haag, 16 november 2023

Het besluit dat regelt waar en wanneer het programma Ongehoord Nieuws van omroep Ongehoord Nederland (ON!) mag worden uitgezonden, blijft in stand. ON! had een spoedprocedure aangespannen tegen de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De rechter wijst het verzoek van ON! af omdat de omroep geen spoedeisend belang heeft.

Plaatsingsbesluit

ON! heeft bezwaar gemaakt tegen het plaatsingsbesluit voor de tweede helft van 2023. Dit besluit bepaalt welk media-aanbod van welke omroep, op welke zender, wanneer wordt geplaatst en welk budget daaraan wordt toegekend. Aan de toekenning en plaatsing van Ongehoord Nieuws heeft de NPO verschillende voorwaarden verbonden.

Spoedeisend belang

ON! stelt dat zij nu een spoedeisend belang heeft omdat de NPO heeft aangekondigd dat na 10 uitzendingen van ON! zal worden beoordeeld of aan de regels en voorschriften wordt voldaan. In deze voorschriften staat onder meer dat programma's moeten voldoen aan de Journalistieke Code.
ON! stelt dat een intrekking van het plaatsingsbesluit leidt tot onzekerheid en reputatieschade.

NPO betwist dit omdat er nog geen besluit tot intrekking is genomen.

Oordeel rechtbank

ON! heeft geen spoedeisend belang. Het is niet zo dat Ongehoord Nieuws direct niet meer mag worden uitgezonden.

De rechter wijst daarom het verzoek om een voorlopige voorziening af.

Uitspraken