Laden...

Geldboete voor imam voor groepsbelediging

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Geldboete voor imam voor groepsbelediging
Den Haag, 30 maart 2021

Een imam is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een geldboete van € 675,00 voor het beledigen van een groep andersgelovigen in een moskee in Den Haag.

Aangifte

De imam verzorgde in 2017 een rouwdienst in de moskee. Hij heeft toen een aantal uitlatingen gedaan, waaronder: “Schapen en varkens horen niet in één ruimte."

Naar aanleiding van deze en andere uitlatingen die hij tijdens deze rouwdienst heeft gedaan, hebben drie mensen anoniem aangifte gedaan omdat zij zich daardoor gekrenkt voelden.

Andersgelovigen

Als uiting van zijn geloofsovertuiging heeft de verdachte een groep mensen vergeleken met varkens en hen daardoor in feite varkens genoemd. Deze groep mensen hangt een andere stroming binnen de Islam aan dan de verdachte. Om die reden schaart de rechtbank deze groep mensen onder de groep andersgelovigen.

Grievende uitlatingen

De rechtbank beschouwt de uitlatingen als onnodig grievend, omdat varkens binnen de islam als minderwaardige en onreine dieren worden gezien. Onder moslims is het een grove belediging als je een varken wordt genoemd. Volgens de rechtbank had de imam op een veel minder kwetsende manier uitleg kunnen geven over zijn geloof en uiting kunnen geven aan zijn geloofsovertuiging. De rechtbank concludeert dat de imam zich, door deze uitlatingen te doen, schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging.

​​Geen inbreuk vrijheid van meningsuiting

De veroordeling voor groepsbelediging levert volgens de rechtbank geen inbreuk op de vrijheid van meningsuiting van verdachte.

 

Uitspraken