Laden...

Gepensioneerde krijgt geen voorschot van 26.000 euro op gestelde indexatieschade

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Gepensioneerde krijgt geen voorschot van 26.000 euro op gestelde indexatieschade
Den Haag, 28 juni 2023

Een 84-jarige man krijgt geen voorschot van 26.000 euro omdat zijn pensioen jarenlang niet is geïndexeerd, terwijl dit volgens hem wel had gemoeten. Dat volgt uit de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag in een kort geding tussen de man en de Staat. De rechter vindt dat niet aannemelijk is geworden dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld en wijst de vordering van de man af. 

Pensioen

De man ontvangt een pensioen van het ABP. Door de voorgeschreven risicovrije rekenrente kon het ABP het pensioen van de man vanaf het najaar van 2008 tot 2021 niet meer indexeren. Dit terwijl het vermogen van ABP in die periode aanzienlijk is gegroeid. Volgens de man heeft de Staat de pensioenfondsen ten onrechte voorgeschreven om bij het berekenen van hun financiële ruimte voor indexatie uit te gaan van een (lage) risicovrije rekenrente in plaats van een hogere marktrente. De man vindt dat de Staat de Europese Pensioenrichtlijn op deze manier niet correct heeft geïmplementeerd en stelt de Staat aansprakelijk. Hij vordert ruim 26.000 euro van de Staat. 

Oordeel rechtbank

De voorzieningenrechter wijst de vordering van man af. In de Pensioenrichtlijn staan voorschriften over de berekening van de maximale toegestane rente. Dit impliceert dat er ook ruimte is voor een lagere rente, oordeelt de voorzieningenrechter. Ook schrijft de Pensioenrichtlijn voor dat het lidstaten is toegestaan om zelf nadere regels te stellen die ten koste kunnen gaan van (eventuele) ruimte voor indexatie. Het is in dit kort geding onvoldoende aannemelijk geworden dat de Staat geen risicovrije rekenrente mocht voorschrijven. De overige bezwaren van de man maken ook niet dat de voorzieningenrechter de Staat kan verplichten de door de man gestelde indexatieschade aan hem te vergoeden.

Uitspraken