Laden...

Gevangenisstraf en contactverboden na opruiingen en een bedreiging

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Gevangenisstraf en contactverboden na opruiingen en een bedreiging
Den Haag, 11 april 2023

De rechtbank Den Haag heeft een 60-jarige man veroordeeld voor meerdere opruiingen en een bedreiging. Hij heeft een gevangenisstraf van 28 maanden opgelegd gekregen, waarvan 4 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Opruiing

De verdachte maakte deel uit van een groep die bijna dagelijks uitzendingen maakte op mediaplatforms op het internet, waarin veelal hoge functionarissen onder meer werden beticht van satanisch pedoseksueel misbruik en kindermoord. De groep schuwde niet de kijkers op te ruien actie te ondernemen tegen deze functionarissen, waarbij de RIVM-directeur Van Dissel het in het bijzonder moest ontgelden. 

Gevangenisstraf

De rechtbank verwerpt de standpunten van de verdediging dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moet worden verklaard en de verdachte bescherming verdient omdat hij de uitzendingen heeft gepresenteerd in zijn hoedanigheid als journalist. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van 28 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren, mede gelet op de grote maatschappelijke impact die zijn handelen heeft gehad. 

De rechtbank legt de verdachte ook contactverboden op voor drie jaar met onder andere enkele journalisten en RIVM-directeur Van Dissel. Dit omdat onder meer de kans op herhaling hoog wordt ingeschat. Elke overtreding van het contactverbod, betekent een gevangenisstraf van een week.

Uitspraken