Laden...

Gevangenisstraffen voor opruiing bedreiging en smaad

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Gevangenisstraffen voor opruiing bedreiging en smaad
Den Haag, 30 juni 2022

De rechtbank Den Haag heeft vandaag drie mannen van 44, 54 en 57 jaar veroordeeld voor opruiing en bedreigingen van RIVM-directeur Van Dissel, premier Rutte en voormalig minister van VWS De Jonge alsmede voor smaad van Van Dissel en een voormalig huisarts in Bodegraven. Zij krijgen (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen opgelegd en één verdachte daarnaast ook nog een taakstraf.Livestream

De mannen kwamen online samen om hun ideologieën, meningen en verdenkingen veelal gezamenlijk over te brengen aan hun volgers door het gebruik van livestreams via de website Wees de Weerstand en het Red Pill Journal. Ook waren zij actief op de Telegramkanalen 'Bataafse Nieuws' en 'Bataafse Republiek'. De mannen richtten zich vooral op mensen die volgens hen onderdeel waren van een ritueel satanisch pedoseksueel misbruiknetwerk dat zich in de afgelopen decennia zou hebben bezig gehouden met het seksueel misbruiken en het vermoorden van jonge kinderen. Daarnaast waren premier Rutte en minister De Jonge doelwit. 

Straf

De rechtbank legt aan de 44-jarige man een gevangenisstraf van 15 maanden op waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De 54-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Beide mannen zijn onderzocht door deskundigen van het Pieter Baan Centrum die bij hen een stoornis hebben vastgesteld. Zij waren verminderd toerekeningsvatbaar tijdens het plegen van de feiten.

Aan de 57-jarige man heeft de rechtbank een gevangenisstraf van 175 dagen opgelegd waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Daarnaast is hij veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur. Voor hem is een kortere periode bewezen verklaard dan voor de andere mannen.

Alle verdachten krijgen voor de duur van drie jaar een aantal contact- en locatieverboden opgelegd en  mogen zich niet uitlaten over ritueel satanisch pedoseksueel misbruik, op welke wijze dan ook. De 44-jarige man moet daarnaast een behandeling ondergaan.

Uitspraken