Laden...

Hoge gevangenisstraffen voor liquidatie in Leiden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Hoge gevangenisstraffen voor liquidatie in Leiden
Den Haag, 20 april 2018
De rechtbank Den Haag veroordeelt een 25-jarige en een 36-jarige man tot respectievelijk 25 en 22 jaar gevangenisstraf voor een liquidatie in 2016 op klaarlichte dag in Leiden. Hierbij werd een 50-jarige Turkse man doodgeschoten. De rechtbank vindt voor het medeplegen van deze liquidatie een straf van 22 jaar op zijn plaats. Voor het bezit van wapens krijgt de 25-jarige man daarnaast een straf van 3 jaar opgelegd.

Moord op klaarlichte dag

Volgens de rechtbank was de 25-jarige man de schutter en de 36-jarige man de bestuurder van de auto die bij deze liquidatie is gebruikt. De manier waarop de man is doodgeschoten wijst op voorbedachte raad en op nauwe en bewuste samenwerking tussen de twee mannen.

Wapenbezit

De 25-jarige man heeft zich ook schuldig gemaakt aan wapenbezit. De politie heeft een jachtgeweer, diverse munitie, een patroonhouder en een geluiddemper in een auto aangetroffen enkele weken na de liquidatie. De rechtbank acht niet bewezen dat hij met deze wapens en andere goederen bezig was een volgende moord of zware mishandeling voor te bereiden.

Gevangenisstraf

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de koelbloedigheid en het kennelijke gemak waarmee deze liquidatie op klaarlichte dag in een woonwijk met een machinepistool is gepleegd. Veel buurtbewoners, waaronder minderjarigen, hebben schoten gehoord en de schietpartij zien gebeuren. De kogels vlogen letterlijk in het rond.

Leed

De nabestaanden is onherstelbaar leed aangedaan, zoals ook blijkt uit de tijdens de zitting afgelegde verklaring van de schoonzuster van het slachtoffer. Door de ontkennende en grotendeels zwijgzame houding van de twee mannen heeft de rechtbank geen enkel inzicht gekregen in de achtergrond van deze liquidatie. De vraag van de nabestaanden waarom het slachtoffer is vermoord, blijft daardoor onbeantwoord. Het kan niet anders dan dat het slachtoffer is vermoord in opdracht van derden en dat de daders dat voor geld hebben gedaan.

Uitspraken