Laden...

Jeugddetentie en werkstraffen voor deelname aan criminele organisatie, sextortion en witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Jeugddetentie en werkstraffen voor deelname aan criminele organisatie, sextortion en witwassen
Den Haag, 28 juli 2021

De jeugdkamer van de Haagse rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan in strafzaken van vijftien jonge verdachten. De jongens, bijna allemaal minderjarig, worden veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, afdreiging door sextortion en witwassen. Een jongen wordt vrijgesproken. De straffen variëren van jeugddetentie van 108 dagen tot 50 uur werkstraf. Een van de verdachten die alleen zijn pinpas heeft afgegeven, krijgt geen straf omdat hij niet schuldig wordt bevonden aan deelname aan een criminele organisatie en omdat hij heel erg jong was.

​Verschillende straffen

De opgelegde straffen verschillen in zwaarte, omdat is gekeken naar de rol die elke verdachte heeft gehad bij het plegen van de strafbare feiten. Daadwerkelijk afdreigen of oplichten leidt tot zwaardere straffen dan alleen witwassen of deelname aan de criminele organisatie. In enkele gevallen hebben de persoonlijke omstandigheden van de verdachten tot strafverlaging geleid.

​Criminele organisatie

De verdachten zijn veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, omdat zij bewust met elkaar samenwerkten. Zij brachten elkaar de fijne kneepjes bij, maakten reclame voor elkaars valse chataccounts en lieten hun bankrekening gebruiken om betalingen op te doen. Ieder kreeg een deel van de opbrengst.

​Achtergrond

De namen van de verdachten kwamen naar voren in een groot onderzoek dat de politie in Leiden in 2019 deed naar grootschalige oplichting en afpersing op internet. Daarbij zochten de verdachten met valse accounts op (dating)sites als Badoo en Omegle contact met potentiële slachtoffers. Die kregen dan tegen betaling naaktfoto's en filmpjes aangeboden of een afspraakje voor een seksdate. De foto's en filmpjes werden echter niet geleverd en de afspraakjes gingen nooit door. Ook werden de veelal minderjarige slachtoffers verleid om een naaktfoto van zichzelf op te sturen. Als ze dat deden, werd meteen gedreigd de foto op internet openbaar te maken of die toe te sturen aan familie en vrienden. Alleen voor geld wilden de afdreigers afzien van openbaarmaking.

​Lagere straffen

De rechtbank komt bij alle straffen aanmerkelijk lager uit dan de eis van de officier van justitie. Dat komt omdat de rechtbank er zwaar aan tilt dat de zaken veel te lang op de plank zijn blijven liggen. De meeste verdachten waren nog maar 14 of 15 jaar toen zij de strafbare feiten pleegden. Het is juist voor jongeren belangrijk dat zij snel worden berecht, om hen te leren dat zulk gedrag niet kan worden getolereerd en om hen daarna, met de juiste begeleiding, weer snel naar school en aan werk te helpen. Uiteindelijk is dat de beste manier om herhaling te voorkomen.

Uitspraken