Laden...

Lange gevangenisstraffen voor drie verdachten voor moord in Oud Ade

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Lange gevangenisstraffen voor drie verdachten voor moord in Oud Ade
Den Haag, 21 juni 2023

De rechtbank Den Haag heeft een vrouw (40 jaar) en twee Franse mannen (25 en 33 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij de moord op Mimoun Bergoual. Dat gebeurde op 29 december 2020 in Oud Ade. De vrouw krijgt een gevangenisstraf van 19 jaar en 9 maanden, de mannen gevangenisstraffen van respectievelijk 19 jaar en 6 maanden en 18 jaar en 6 maanden. Een 50-jarige Fransman is vrijgesproken.

Aangetroffen in zijn woning

In de vroege ochtend van 29 december 2020 meldde de 40-jarige vrouw, de echtgenote van het slachtoffer, zich op het politiebureau in Leiden waar zij melding maakte van een woningoverval. Daarop werd het lichaam van Mimoun Bergoual aangetroffen in zijn woning in Oud Ade. Hij bleek door geweld om het leven te zijn gebracht. Het uitgebreide onderzoek naar zijn dood heeft geleid tot de aanhouding van de vier verdachten.

Plannen

In het onderzoek komt aan het licht dat de vrouw een verhouding had met de 25-jarige man. Met hem heeft zij ruim een jaar lang via WhatsApp en per telefoon gesproken over manieren om haar echtgenoot om het leven te brengen. Daarbij hebben zij op internet gezocht naar dodelijk gif, doodsoorzaken en onopgeloste moorden. De vrouw heeft ook daadwerkelijk gif in huis gehaald. Nadat de vrouw en de 25-jarige man verschillende plannen hadden besproken, heeft de man uiteindelijk de 33-jarige man ingeschakeld om Bergoual te doden. 

Gewurgd of gesmoord

De 33-jarige man is in de nacht van 28 op 29 december vanuit Frankrijk naar Oud Ade gereden. Hij en de 25-jarige man stonden gedurende die nacht met prepaid telefoons met elkaar in verbinding, terwijl de vrouw de 25-jarige man voorzag van informatie vanuit de woning waar zij zich met haar echtgenoot bevond. Zij heeft gezorgd dat de 33-jarige man de woning kon betreden, waar hij Bergoual heeft gewurgd of gesmoord en hem liggend in zijn onderbroek heeft achtergelaten in de slaapkamer. Dit komt overeen met het plan dat de vrouw en de 25-jarige man hadden besproken in hun chatcontacten. Op basis van zoektermen op internet die zijn gebruikt door de vrouw, leidt de rechtbank af dat het haar en de 25-jarige man allemaal te doen is geweest om de niet geringe erfenis van Bergoual.

Medeplegen van moord

De rechtbank vindt alle drie schuldig aan het medeplegen van moord. Hun handelen getuigt van kille en nietsontziende berekening. De laatste momenten van Bergoual moeten afschuwelijk zijn geweest. De nabestaanden is onherstelbaar leed aangedaan. De vrouw heeft bovendien het onderzoek gefrustreerd door wisselende verklaringen af te leggen en door sporen te wissen. De rechtbank legt aan de vrouw en de 25-jarige man de hoogste straffen op, omdat zij de moord langdurig hebben voorbereid en hebben gefaciliteerd. Alle drie krijgen enkele maanden strafkorting omdat de strafzaak te lang heeft geduurd.

Vrijspraak

De 50-jarige man heeft 33-jarige man, zijn buurman, in zijn auto naar Oud Ade gereden en is na nog geen uur weer met hem teruggereden naar Frankrijk. Niet is gebleken dat hij iets te maken had met de dood van Bergoual of dat hij op de hoogte was van wat de 33-jarige man ging doen. Hij is dan ook vrijgesproken.

Uitspraken