Laden...

Man (31) veroordeeld tot tbs met dwangverpleging na doden vrouw Alphen aan den Rijn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Man (31) veroordeeld tot tbs met dwangverpleging na doden vrouw Alphen aan den Rijn
Den Haag, 14 juli 2023

De rechtbank Den Haag heeft een 31-jarige man veroordeeld voor het doden van een vrouw in Alphen aan den Rijn. Dat gebeurde op 19 oktober 2022. Ook heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan mishandeling van een politieagent tijdens een politieverhoor. De verdachte verkeerde tijdens deze feiten in een psychose en wordt door de rechtbank volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij krijgt tbs met dwangverpleging opgelegd. 

Overlijden

De verdachte en het slachtoffer hebben elkaar leren kennen in Ecuador en raakten bevriend. Er ontstond een vertrouwensband. De verdachte kwam naar Nederland en mocht een aantal maanden bij de vrouw verblijven. Op de bewuste dag kreeg de politie in de ochtend een melding omdat er een verwarde man met bebloede handen zou rondlopen. De politie trof daarop de verdachte in verwarde toestand aan met bloed op zijn gezicht en shirt. Hij had een huissleutel van een woning in zijn zak. De voordeur van die woning stond open. Op de eerste verdieping werd het levenloze lichaam van de vrouw gevonden. Ze is om het leven gekomen door wurging en/of smoring.

De verdachte heeft directe betrokkenheid bij het overlijden van het slachtoffer bekend. Zo verklaarde de verdachte meteen na zijn aanhouding dat hij het niet voor zichzelf had gedaan, maar om 'ons' te beschermen. Ook bleek uit enkele getapte telefoongesprekken in de penitentiaire inrichting dat de verdachte met zijn broer (herhaaldelijk) heeft besproken dat het de waarheid is dat hij het slachtoffer heeft gewurgd en dat hij voelde dat zij haar leven kwijt was. 

Psychose

Bij de arrestatie was de verdachte zeer psychotisch en had hij een hoog angstniveau. Uit het rapport van een psycholoog en psychiater van het Pieter Baan Centrum (PBC) bleek dat de verdachte lijdt aan een schizofreniforme stoornis die zich in een korte tijd geopenbaard heeft met een ernstige psychose. Een kleine trigger kan aanleiding zijn tot heftige agressie. Dit moet volgens hen geleid hebben dat de verdachte geen enkel vermogen had om te oordelen over de situatie en daarbinnen zijn wil in vrijheid te bepalen. De kans op herhaling is volgens de deskundigen groot als de verdachte opnieuw psychotisch wordt. 

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag op de vrouw in Alphen aan den Rijn. Het benemen van iemands leven is de meest ernstige en onomkeerbare aantasting van het hoogte rechtsgoed, het recht op leven. De dood van het slachtoffer heeft de nabestaanden ernstig geschokt en hun leven blijvend en ingrijpend beïnvloed. Aan hen is een onherstelbaar verdriet toegebracht, wat ook duidelijk naar voren is gekomen in de slachtofferverklaring van een van de nabestaanden. Ook de mishandeling van de politieagent is bewezen.

De rechtbank neemt de conclusies van de deskundigen van het PBC over. Bij de verdachte bestond tijdens het begaan van de feiten een ziekelijke stoornis van de geestvermogens van waaruit hij heeft gehandeld. Hij wordt daarom volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. De rechtbank acht de verdachte daarom niet strafbaar en ontslaat hem van alle rechtsvervolging. Slechts met oplegging van de tbs-maatregel met dwangverpleging wordt de veiligheid van anderen voldoende gegarandeerd. Daarnaast moet de verdachte de nabestaanden een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 45.000 euro. 

Uitspraken