Laden...

Man die aanslag wilde plegen op het Binnenhof ontoerekeningsvatbaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Man die aanslag wilde plegen op het Binnenhof ontoerekeningsvatbaar
Den Haag, 21 juli 2020

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaak van een 39-jarige man die ervan werd verdacht een aanslag te willen plegen op het Binnenhof. Volgens de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan het voorbereiden van moord met een terroristisch oogmerk en aan bedreiging. Hij krijgt daarvoor echter geen straf, omdat hij ontoerekeningsvatbaar is. De man lijdt aan schizofrenie met onder meer paranoïde wanen. Hij handelde volledig vanuit zijn waangedachten.

​Achtergrond

De man is op 8 februari 2019 met de trein naar Den Haag gereisd. Hij had een rugzak met daarin twee vleesmessen bij zich en is daarmee naar het Binnenhof gelopen. Nadat hij over het Binnenhof had gelopen, heeft hij een marechaussee aangesproken en gezegd dat hij een aanslag wilde plegen.  

​Wraak

De man heeft verklaard dat hij die dag op zoek was naar politici om neer te steken. Hij wilde wraak nemen, omdat hij dacht dat hij zijn leven lang al door apparatuur werd belaagd en hij politici daarvoor verantwoordelijk hield. Ook wilde hij zelf doodgeschoten worden.

​Behandeling noodzakelijk

Volgens de psychiater en de psycholoog van het Pieter Baan Centrum die hem hebben onderzocht, is het noodzakelijk dat de man voor zijn schizofrenie wordt behandeld om het gevaar voor herhaling laag te houden. Een tbs-maatregel vinden zij echter te zwaar. Daarom heeft de rechtbank in een zogeheten zorgmachtiging bepaald dat de verdachte wordt opgenomen in een Forensisch Psychiatrische Afdeling voor 6 maanden. Indien nodig kan die opname worden verlengd.

Uitspraken