Laden...

Man (23) krijgt 10 jaar celstraf voor poging moord vriendin in Bergambacht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Man (23) krijgt 10 jaar celstraf voor poging moord vriendin in Bergambacht
Den Haag, 08 november 2023

De rechtbank Den Haag heeft een 23-jarige man veroordeeld tot 10 jaar cel. Hij krijgt deze straf voor poging tot moord op zijn vriendin en voor de diefstal van haar telefoons, laptop en auto. Dat gebeurde op 3 februari 2023 in hun woning in Bergambacht. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 31.000 euro.

Aan lot overgelaten na steekincident

Op de avond van het steekincident hadden de man en de vrouw ruzie in hun woning. Zij zijn op enig moment in bed beland. Rond 22:21 uur is de verdachte uit bed gestapt, heeft zijn kleren aangetrokken en heeft met zijn zaklamp gezocht naar spullen, waaronder een mes dat naast zijn bed lag. Dit mes heeft hij in zijn broekzak gestopt. Ongeveer 10 minuten later stak hij de vrouw, die zich aan het aankleden was, meerdere malen. Gedurende de nacht en ochtend liet hij haar bloedend aan haar lot over, voordat hij zelf is vertrokken. Hij heeft daarbij niet alleen zijn eigen spullen meegenomen, maar ook de camera met daarop beelden van de gebeurtenis en de telefoons, laptop en auto van het slachtoffer.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot moord op zijn toenmalige vriendin. De rechtbank stelt vast dat vanaf het moment dat de verdachte tussen zijn spullen bewust naar het mes zocht, een voornemen bestond om het slachtoffer van het leven te beroven. Hij had in een tijdspanne van ongeveer tien minuten de gelegenheid gehad na te denken over de gevolgen van zijn voorgenomen daad. Dat het slachtoffer het incident heeft overleefd, is een gelukkige omstandigheid die niet aan het handelen van de verdachte te danken is. 

De verdachte heeft geprobeerd om het slachtoffer, die zich bij hem juist veilig zou moeten voelen, het meest fundamentele recht, namelijk het recht op leven, te ontnemen. Vervolgens heeft hij haar gedurende lange tijd aan haar verwondingen laten lijden. Het slachtoffer heeft een nacht en ochtend zwaar gewond in haar eigen woning gelegen. Zij verkeerde al die tijd in doodsangst. Het slachtoffer is, zoals zij het in haar slachtofferverklaring verwoordde, letterlijk en figuurlijk getekend voor het leven. De littekens op haar gezicht en haar lichaam zullen haar blijvend herinneren aan hetgeen haar is aangedaan.

Strafmaat

Uit de aard en de ernst van het steekincident volgt dat niet kan worden volstaan met een andere of lichtere straf dan een onvoorwaardelijke vrijheidsbenemende straf van aanzienlijke duur. Op grond van de rapportages van de reclassering komt de rechtbank tot de conclusie dat de bewezen verklaarde feiten verdachte volledig kunnen worden toegerekend. De rechtbank weegt in haar strafbepaling verder mee dat de verdachte op geen enkel moment enige vorm van empathie heeft getoond voor het slachtoffer of van oprecht berouw over wat hij heeft aangericht; hij heeft zich op verschillende momenten zelf ook ‘slachtoffer’ genoemd. 

Uitspraken