Laden...

Mondkapjesplicht wordt niet per direct opgeheven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Mondkapjesplicht wordt niet per direct opgeheven
Den Haag, 17 juni 2021

De rechter heeft vandaag vonnis gewezen in een zaak tussen de Stichting Bewust Nederland en de Staat. Bewust Nederland eiste in kort geding de onmiddellijke beëindiging van de mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Daarin gaat de rechter niet mee.

Beleidsvrijheid

De Staat heeft volgens de rechter een grote mate van beleidsvrijheid bij de keus voor coronamaatregelen. De Staat mag zich daarbij laten adviseren door deskundigen, waaronder het OMT en de WHO.

Wetenschappelijk bestaat er nog steeds geen consensus over nut en noodzaak van mondkapjes. Dat betekent echter niet dat het huidige verplichte gebruik in publieke binnenruimtes niet te rechtvaardigen is.

De adviezen waar de Staat over beschikt geven voldoende aanleiding voor de visie dat mondkapjes mogelijk een positieve bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van het corona-virus.

Juist nu op grote schaal wordt versoepeld is het niet onbegrijpelijk dat de Staat de basismaatregelen, waaronder de mondkapjesplicht, niet direct wil loslaten.

De Staat volgt daarbij zijn beleid zoals is opgenomen in het Openingsplan.  

Het is aan de Staat om de ontwikkelingen te blijven volgen en zo mogelijk verder af te schalen.

Uitspraken