Nadere informatie eerste openbare zitting zaak Wilders op 18 maart 2016

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Nadere informatie eerste openbare zitting zaak Wilders op 18 maart 2016
Den Haag, 04 maart 2016

De regiezitting in de strafzaak tegen de heer Wilders op 18 maart 2016 vindt plaats vanaf 9.30 uur op het Justitieel Complex Schiphol (JCS), Duizendbladweg 100 in Badhoevedorp.

Informatie voor publiek

Neem een geldig legitimatiebewijs mee. Om binnen te komen, kunt u gebruik maken van de hoofdingang. Om de zitting te kunnen volgen zijn op 18 maart 2016 twee zalen met live videoverbinding beschikbaar. Er is beperkte ruimte en de rechtbank laat publiek toe op volgorde van binnenkomst. Als de zalen vol zijn, wordt de toegang geweigerd.

Informatie voor media

Neem een geldig legitimatiebewijs + perskaart mee. Om binnen te komen, kunt u gebruik maken van ingang 2.

U kunt gebruik maken van de persfaciliteiten door u van tevoren aan te melden bij de afdeling voorlichting van de Rechtbank Den Haag. U kunt dat doen tot uiterlijk woensdag 16 maart 2016 om 12.00 uur per mail: voorlichting.rb.den.haag@rechtspraak.nl.

Afhankelijk van het aantal aanwezigen krijgt u een plek in de zittingszaal op de begane grond of in de zittingszaal op de publieke tribune op de 1e verdieping. Daarnaast is een perskamer met live videoverbinding beschikbaar.

Audiovisuele opnames

Voor het maken van audiovisuele opnames geldt een poolregeling. Dat betekent dat in beginsel één landelijk (NOS) en één internationaal medium toestemming krijgt om in de zittingszaal opnames te maken. Voor het gebruik hiervan maken de overige media afspraken met hen. Rechtstreeks uitzenden van de zitting is toegestaan.

Vervoer en parkeren

Bussen van lijn 185 rijden ieder kwartier vanaf Schiphol Plaza halte B15 rechtstreeks naar JCS en vice versa. De bus stopt direct voor de hoofdingang van het JCS. De reistijd van Schiphol Plaza naar JCS bedraagt circa vijf minuten.

Er is een beperkte parkeermogelijkheid. U kunt tegen betaling (€ 2,50 per uur, uitsluitend PIN betalingen mogelijk) parkeren op het bezoekersgedeelte van het JCS-parkeerterrein. In de nabijheid van het JCS zijn geen verdere parkeervoorzieningen aanwezig.

Routebeschrijving Haarlemmermeer (auto)

Over de zitting

De rechtbank Den Haag houdt op 18 maart 2016 de eerste openbare zittingsdag in de strafzaak tegen de heer Wilders. De rechtbank behandelt deze strafzaak, omdat het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag eind 2014 over ging tot vervolging van de heer Wilders op verdenking van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

De zitting op 18 maart 2016 is een zogenoemde regiezitting waarbij de rechtbank de stand van zaken in het vooronderzoek, uitgevoerd door  de rechter-commissaris, bespreekt met het OM en de verdediging van de heer Wilders. Tijdens de regiezitting wordt ook de verdere planning van de zaak besproken.

De rechtbank Den Haag heeft in overleg met het Openbaar Ministerie en de verdediging van de heer Wilders een aantal  data vastgesteld voor de verdere behandeling van de strafzaak. Donderdag 26 mei 2016 is beschikbaar voor het eventueel voeren van zogenoemde preliminaire verweren. Dat zijn verweren die aan de orde gesteld kunnen worden voordat een strafzaak inhoudelijk wordt behandeld. Deze verweren kunnen onder andere betrekking hebben op de vraag of het OM terecht tot vervolging is overgegaan. Indien de rechtbank een dergelijk verweer honoreert, is het mogelijk dat de rechtszaak daarmee ten einde is. Een inhoudelijke behandeling van de strafzaak blijft dan achterwege.

Vanaf 31 oktober 2016 kan de inhoudelijke behandeling van de strafzaak plaatsvinden. Hiervoor zijn in beginsel drie weken beschikbaar.

Uitspraken

Meest gelezen berichten