Plaatsing in psychiatrisch ziekenhuis voor mishandeling psycholoog

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Plaatsing in psychiatrisch ziekenhuis voor mishandeling psycholoog
Den Haag, 28 maart 2018

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 28-jarige man veroordeeld tot plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor een jaar voor mishandeling van een psycholoog in de PI in Alphen aan de Rijn. De man heeft de psycholoog bij de keel gegrepen en vastgehouden totdat beveiligers hem van haar aftrokken.

Vrijspraak poging doodslag

De rechtbank spreekt verdachte vrij van poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling omdat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de man het slachtoffer met een stuk glas of scherp voorwerp heeft aangevallen. Ook vindt de rechtbank het vastpakken en vasthouden bij de keel geen poging tot doodslag of poging tot zware mishandeling. De kans dat iemand daaraan overlijdt of zwaar letsel oploopt is namelijk heel klein.

Niet toerekeningsvatbaar

Verdachte is een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving. Hij lijdt aan schizofrenie, heeft geen zicht op de realiteit, vertoont onvoorspelbaar gedrag en gebruikt drugs. De rechtbank volgt deels het advies van de deskundigen en acht hem niet toerekeningsvatbaar.

De maatregel van artikel 37

Omdat de man wordt vrijgesproken van de poging tot doodslag en de poging zware mishandeling, kan niet een Tbs-maatregel worden opgelegd. Dat laat de wet niet toe. De rechtbank legt daarom de maatregel van artikel 37 op, opname in een psychiatrisch ziekenhuis en behandeling. Dit is noodzakelijk om herhaling te voorkomen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten