Laden...

Politieagent vrijgesproken van mishandeling en meineed

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Politieagent vrijgesproken van mishandeling en meineed
Den Haag, 30 juli 2020

Een 37-jarige politieagent is vandaag door de Haagse rechtbank vrijgesproken van mishandeling bij een aanhouding en het plegen van meineed bij het opmaken van een proces-verbaal.

​Achtergrond

Op 1 mei 2014 vond er een woordenwisseling plaats in het uitgaansgebied aan de Laan in Den Haag. Er waren drie politieagenten aanwezig onder wie de verdachte, dienstdoende als motoragent. Op enig moment besloten de agenten een man aan te houden omdat hij niet voldeed aan de identificatieplicht. Op camerabeelden van het incident is te zien dat de man zich hevig verzette tegen zijn aanhouding. De motoragent heeft daarom geweld tegen de man gebruikt, waaronder duwen, slaan en het gebruik van pepperspray.

​Geweldgebruik door de politie

Om haar taak naar behoren te kunnen uitoefenen, moet de politie soms geweld gebruiken. Maar daaraan zitten wel grenzen. Het geweld moet in de gegeven omstandigheden noodzakelijk zijn geweest, en in een redelijke verhouding hebben gestaan tot het daarmee te dienen doel.

​Geen mishandeling

Volgens de rechtbank staat het gebruikte geweld door de agent in deze zaak in een redelijke verhouding tot het voortdurende en sterker wordende gewelddadige verzet van de arrestant en was het geweld ook nodig om dat verzet snel te kunnen breken. Daarmee is het geweldgebruik door de agent rechtmatig en is dus geen sprake van mishandeling.

​Geen meineed

Enkele zinsneden van het proces-verbaal dat de agent van de aanhouding heeft opgemaakt, bleken naderhand feitelijk onjuist te zijn. Maar gezien de hectische omstandigheden van de aanhouding kan niet worden uitgesloten dat de agent zich bij het opstellen van dat proces-verbaal heeft vergist. De rechtbank ziet in ieder geval geen aanwijzingen dat de agent opzettelijk onjuist heeft verklaard. Daarom is geen sprake van meineed.


 

Uitspraken