Laden...

Praktische informatie over rechtszaak Milieudefensie tegen Royal Dutch Shell

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Praktische informatie over rechtszaak Milieudefensie tegen Royal Dutch Shell
Den Haag, 25 november 2020

Op 1, 3, 15 en 17 december 2020 behandelt de rechtbank Den Haag de bodemprocedure van Milieudefensie, Greenpeace Nederland, Stichting ter bevordering van de Fossielvrij-beweging, Landelijke Vereniging tot behoud van de Waddenzee, Stichting Both ENDS, Jongeren Milieu Actief, Stichting ActionAid en ruim 17.000 individuele eisers (hierna: Milieudefensie c.s.) tegen Royal Dutch Shell. Milieudefensie c.s. dagen Royal Dutch Shell voor de rechter, omdat zij vinden dat Royal Dutch Shell te weinig doet aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en het voorkomen van ernstige klimaatschade.  Eisers vorderen dat de rechtbank voor recht verklaart dat Royal Dutch Shell onrechtmatig handelt en beveelt om de CO2-emissies die zij veroorzaakt en waarover zij controle heeft, te reduceren in lijn met de mondiale klimaatdoelstelling van Parijs.

​Livestream

De zitting kan door alle belangstellenden via een livestream worden gevolgd: https://streams.nfgd.nl/rechtszaak-milieudefensie-cs-tegen-royal-dutch-shell-inzake-co2-uitstoot

​Agenda (onder voorbehoud)

1 december van 09.30 uur - 18:00 uur:
Openingspleidooi Milieudefensie
Openingspleidooi Royal Dutch Shell
Bespreking ontvankelijkheid

3 december van 09.30 uur tot 16:00 uur:
Bespreking toepasselijk recht
Bespreking toewijsbaarheid van de vorderingen (deel 1)

15 december 09.30 uur tot 17:00 uur:
Bespreking toewijsbaarheid van de vorderingen (deel 2)

17 december 09:30 uur tot 18:00 uur:
Bespreking toewijsbaarheid van de vorderingen (deel 2)
Tweede termijn Milieudefensie
Tweede termijn Royal Dutch Shell
Slotpleidooi Milieudefensie
Slotpleidooi Royal Dutch Shell

Informatie voor de media

Door de coronamaatregelen is de ruimte in de zittingszaal beperkt. Voor het maken van audiovisuele opnames gelden daarom poolregelingen. Een poolregeling betekent dat een medium toestemming krijgt om in de zittingszaal opnames te maken. Voor het gebruik hiervan maken de overige media afspraken met dat medium.

Er wordt per dag één fotograaf toegelaten, die aan het begin van de zitting foto's kan maken.

Er kan een beperkt aantal journalisten plaatsnemen in de zittingszaal. Wij raden journalisten aan de zittingen te volgen via de livestream.

Journalisten die toch aanwezig willen zijn kunnen zich tot uiterlijk a.s. maandag 30 november 12:00 uur aanmelden bij de afdeling voorlichting van de rechtbank Den Haag. Een plek in de zittingszaal kan niet worden gegarandeerd.

Informatie voor publiek

Belangstellend publiek is beperkt welkom bij zittingen in het Paleis van Justitie. Om het bezoek zo verantwoord en veilig mogelijk te maken is een maximum aantal van twee belangstellenden per dag vastgesteld.

Overige belangstellenden kunnen de zaak volgen via de livestream.

Uitspraken