Laden...

Praktische informatie over rechtszaak 'afstandsmoeders' tegen de Staat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Praktische informatie over rechtszaak 'afstandsmoeders' tegen de Staat
Den Haag, 22 september 2021

Op vrijdag 24 september 2021 om 09.30 uur behandelt de rechtbank Den Haag de bodemprocedure van een 'afstandsmoeder' en Bureau Clara Wichmann tegen de Staat. Het gaat in deze zaak om de vraag of de Staat onrechtmatig heeft gehandeld tegenover deze en andere moeders die in de jaren 1956-1984 afstand hebben gedaan van hun kind.

Achtergrond

De procedure is aangespannen door een individuele vrouw die stelt in 1968 tegen haar wil te zijn gescheiden van haar zoon en Bureau Clara Wichmann als belangenorganisatie die in dit geval opkomt voor de belangen van alle vrouwen die zijn gescheiden van hun kind. Volgens eiseressen is de Staat aansprakelijk omdat hij druk op de moeders heeft uitgeoefend om afstand te doen van hun kind en de moeders onvolledig en/of onjuist heeft geïnformeerd over hun positie.

​Livestream

De zaak kan door alle belangstellenden via een livestream worden gevolgd.

Informatie voor de media

Door de coronamaatregelen is de ruimte in de zittingszaal beperkt. Voor het maken van audiovisuele opnames geldt daarom een poolregeling.

Er kan een beperkt aantal journalisten plaatsnemen in de (video)zaal. Wij raden journalisten aan de zittingen te volgen via de livestream.

Journalisten die toch aanwezig willen zijn kunnen zich tot uiterlijk a.s. donderdag 23 september 2021 12:00 uur aanmelden bij de afdeling voorlichting van de rechtbank Den Haag. Een plek in de zittingszaal kan niet worden gegarandeerd.

Informatie voor publiek

Overige belangstellenden kunnen de zaak volgen via de livestream.

Uitspraken