Rechtbank stelt vragen aan Hof van Justitie over e-books

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Rechtbank stelt vragen aan Hof van Justitie over e-books
Den Haag, 28 maart 2018

De rechtbank Den Haag heeft de zaak tussen een groot aantal Nederlandse uitgevers en Tom Kabinet, die een online tweedehands e-book website exploiteert, vandaag verwezen naar het Europese Hof van Justitie. Het Hof wordt verzocht antwoord te geven op de vraag of het ter beschikking stellen van een e-book aan anderen, na een eerste koop, inbreuk maakt op het auteursrecht op het e-book.

​Verschil met papieren boek

Het is niet duidelijk of een e-book tweedehands mag worden doorverkocht, net zoals bij een papieren boek het geval is. Anders dan bij een papieren boek, wordt bij het doorverkopen van een e-book namelijk een digitale kopie gemaakt, terwijl de verkoper zijn kopie niet automatisch kwijt raakt.

​Eerder voornemen stellen vragen

De rechtbank oordeelde in juli vorig jaar al dat het nodig is dat het Europese Hof van Justitie vragen over uitleg van het auteursrecht beantwoordt. Partijen hebben op dit voornemen mogen reageren. Vandaag is de zaak definitief naar het Europese Hof van Justitie verwezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten