Laden...

Rijden op elektrische step niet strafbaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Rijden op elektrische step niet strafbaar
Den Haag, 30 juli 2021

De kantonrechter in Den Haag heeft vandaag een 21-jarige man uit Den Haag ontslagen van alle rechtsvervolging. De man reed op 18 september 2019 op een elektrische step en kreeg daarvoor van de officier van justitie een boete van € 380,- (strafbeschikking). Volgens de officier reed de man op een niet-goedgekeurd voertuig. De man tekende verzet aan tegen de boete.

Elektrische step, geen verplichte goedkeuring

Het is strafbaar om op de openbare weg te rijden met een niet goedgekeurd voertuig. De minister wijst voertuigcategorieën aan die moeten zijn goedgekeurd. De kantonrechter heeft beoordeeld welke categorieën voertuigen op de bewuste datum waren aangewezen voor een verplichte goedkeuring. Dat varieert van trekkers op rupsbanden en aanhangers tot allerlei twee-, drie- en vierwielige voertuigen. De elektrische step, een tweewielig motorvoertuig zonder zitplaats, valt niet in een van die categorieën.

Ontslag van alle rechtsvervolging

Omdat de elektrische step niet was aangewezen voor verplichte goedkeuring, was de man niet strafbaar toen hij erop reed.  Een strafbepaling die dat verbood stond toen nog niet in de wet. De kantonrechter heeft de boete vernietigd en de man ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij krijgt dus geen straf opgelegd.

De kantonrechter wijst op het huidige artikel 20h van de Wegenverkeerswet 1994. Als de man nu zou hebben gereden, zou hij misschien wel zijn veroordeeld.

Uitspraken