Laden...

Vordering Stichting Stikstof Claim over rekenmodule AERIUS afgewezen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Vordering Stichting Stikstof Claim over rekenmodule AERIUS afgewezen
Den Haag, 21 maart 2023

Vandaag heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in het kort geding van Stichting Stikstof Claim en de eigenaren van een varkenshouderij tegen de Staat. Zij vorderen in de dagvaarding dat de rekenmodule (AERIUS Calculator) om stikstofdepositie te berekenen door de Staat tijdelijk niet wordt gebruikt bij het beoordelen van aanvragen voor een natuurvergunning.

Ministeriële regeling niet onmiskenbaar onverbindend

De vordering wordt afgewezen omdat niet de Staat, maar Gedeputeerde Staten de module gebruikt bij het beoordelen van natuurvergunningsaanvragen. Ook als bedoeld is te vorderen dat de AERIUS Calculator tijdelijk niet wordt gebruikt bij het beoordelen van aanvragen van een natuurvergunning en dat de Staat deze aanpast, wordt de vordering afgewezen. Het gebruik van de AERIUS Calculator is voorgeschreven in een ministeriële regeling. Toewijzing van de aldus begrepen vordering vereist dat artikel 2.1 van die Regeling tijdelijk buiten werking wordt gesteld. Volgens vaste rechtspraak heeft de rechter in kort geding alleen bij een onmiskenbaar onverbindende regeling de bevoegdheid om die Regeling buiten werking te stellen. In deze procedure kan niet worden vastgesteld dat buiten redelijke twijfel is dat de Regeling onmiskenbaar onverbindend is.
Hierover moet in een bodemprocedure worden beslist.

Uitspraken