Laden...

Tbs met dwangverpleging voor drie pogingen tot doodslag en voor brandstichting in supermarkt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor drie pogingen tot doodslag en voor brandstichting in supermarkt
Den Haag, 25 juni 2021

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 43-jarige man veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor drie pogingen tot doodslag en voor brandstichting. Op 2 december 2020 stak hij een medewerker van Albert Heijn aan de Grote Marktstraat in Den Haag in zijn hals en schouder en een ander sloeg hij met het mes in het gezicht. Nadat hij meegebrachte benzine op de vloer had gegoten en aangestoken, sloeg hij op weg naar buiten een derde medewerker met een kapmes op zijn hoofd.

Ontslag van alle rechtsvervolging

Verdachte wilde verhaal halen bij een medewerker van de Albert Heijn van wie hij dacht dat het een hangjongere was uit een groep jongens die hem al langere tijd lastig viel. Hij dacht ook dat zij een aantal keer zijn woning waren binnengeslopen. Uit onderzoek blijkt dat verdachte op het moment van steken psychotisch was. Hij lijdt aan schizofrenie. Geadviseerd wordt hem het feit niet toe te rekenen. De rechtbank volgt dat advies en ontslaat verdachte van alle rechtsvervolging. Dat laat nog wel de mogelijkheid van een maatregel open.

Tbs met dwangverpleging

Verdachte is eerder een jaar opgenomen geweest in een psychiatrisch ziekenhuis en heeft ook tbs met voorwaarden gehad. Hoewel verdachte met de juiste medicatie voldoende leek te kunnen functioneren, is dat door deze feiten alsnog niet voldoende gebleken. Nu tbs met voorwaarden niet genoeg is om de veiligheid van anderen te garanderen, is oplegging van tbs met dwangverpleging noodzakelijk. Medicatie en langdurige behandeling lijken nodig.

Schadevergoeding

Een van de slachtoffers heeft om schadevergoeding gevraagd. De rechtbank kent € 3.000,- aan smartengeld en ruim € 400,- voor materiële schade toe. 

Uitspraken