Laden...

Taakstraf, geldboete en voorwaardelijke gevangenisstraf voor ondernemer die gemeenteambtenaren omkocht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Taakstraf, geldboete en voorwaardelijke gevangenisstraf voor ondernemer die gemeenteambtenaren omkocht
Den Haag, 08 maart 2023

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 67-jarige man veroordeeld wegens het omkopen van twee ambtenaren van de gemeente Alphen aan den Rijn. Aan hem zijn een taakstraf van 240 uur, een geldboete van € 147.730 en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Dit is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Giften

De man was eigenaar van een onderneming in de wegenbouw en deed zaken met de twee ambtenaren. Ruim vier jaar lang heeft hij aan hen allerlei giften gedaan, van de aanleg van een tuin ter waarde van ruim een ton, daarnaast giften van tienduizenden euro’s aan contanten tot lunches in een restaurant en kaarten voor voetbalwedstrijden. In ruil daarvoor heeft een van deze ambtenaren de ondernemer informatie doorgegeven over biedingen van concurrerende ondernemingen in lopende gemeentelijke aanbestedingsprocedures. Op deze manier kon hij met zijn onderneming eenvoudig de laagste bieding doen. De andere ambtenaar stond toe dat de ondernemer meer uren in rekening bracht bij de gemeente dan daadwerkelijk door zijn onderneming waren gewerkt.


Procesafspraken

In deze zaak hebben de officier van justitie en de verdediging zogeheten procesafspraken gemaakt over wat volgens hen een passende uitkomst van de zaak zou zijn. Zij spraken af dat de verdediging niet zal verzoeken om nader onderzoek te doen en zijn het eens geworden over welke straf in deze zaak opgelegd zou moeten worden. Deze afspraken hebben zij vervolgens aan de rechtbank voorgelegd. De rechtbank is niet gebonden aan die afspraken. Zoals in elke zaak heeft de rechtbank een eigen verantwoordelijkheid om na te gaan of de ten laste gelegde feiten kunnen worden bewezen en, zo ja, wat daarvoor een passende straf is.


Voortvarende afdoening van de zaak

De ondernemer heeft op de zitting de feiten grotendeels bekend en de rechtbank vindt dat hiervoor voldoende bewijs in het dossier aanwezig is. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank in het voordeel van de man meegewogen dat hij zijn medewerking heeft verleend aan het onderzoek, dat hij bezig is zijn onderneming over te dragen, dat de zaak te lang heeft geduurd en nu mede dankzij hem voortvarend kan worden afgedaan en dat de man meewerkt aan schadevergoeding van de gemeente. Ook heeft de rechtbank gekeken naar de straffen in vergelijkbare zaken. De rechtbank is tot de conclusie gekomen dat de straffen die de officier van justitie en de verdediging zijn overeengekomen in een redelijke verhouding staan tot de ernst van de zaak.

Uitspraken